Soğuk algınlığı deyip geçiştirmeyin

Öksürük deyince birçoğumuzun aklına soğuk algınlığı gelir. Oysa ciğerlerden gelen, soluksuz bırakan, kuru, dolu, hırıltılı gibi pek çok çeşidini sayabileceğimiz öksürük, zatürreeden astıma birçok ciddi mikrobik, bakteriyel ve alerjik hastalığın habercisi olabilir…

Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Şule Yazgan’ın verdiği bilgilere göre; öksürük, hava yollarını kirden arındırmak için vücudun gösterdiği bir refleks, bir savunma mekanizmasıdır. Bu bir hastalık değil, belirtidir. Burunla ilgili hafif veya akciğerle ilgili ağır bir probleme işaret edebilir.

Üstelik sadece öksürüğün şekline bakarak, ona neyin neden olduğunu her zaman anlamak maalesef mümkün değil. Yine de ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı, hapşırık ve halsizlik gibi diğer belirtileri de hesaba katıp, çocuğunuzun öksürüğünü dinleyerek mantıklı bir tahminde bulunabilirsiniz.

Soğuk algınlığı

Çocuklarda öksürüğe neden olan en yaygın durum, üst solunum yolu akıntısı ya da geniz akıntısıdır. Bu akıntıların genizde birikmesinin neden olduğu öksürük kuru başlıyor, hastalık geçerken dolu bir hal alıyor ve yoğunlaşıyor. Diğer belirtiler burun akıntısı, hapşırık, bazen ateş, boğaz ağrısı veya gözlerde sulanma şeklinde kendisini gösterebiliyor.

Özellikle henüz sümküremeyen bebeklerde bu tip öksürük sıkça görülüyor. Bu sorunu gidermenin en iyi yolu; çocuğunuza sıvı içirmek, sık sık emzirmek, buharlı banyo yaptırmak veya burnuna serum fizyolojik (burun damlası) damlatarak burun ve boğaz yollarının salgılardan arınmasını sağlamaktır.

Sinüzit

Sinüslerdeki enfeksiyon, akıntının genze akmasına, bu da öksürüğe neden oluyor. Yoğun ve dolu bu öksürük, yatınca artıyor. Beraberinde yüzde ağrı, gözaltlarında morarma ve baş ağrısı görülebiliyor. Nedeni mikrobik veya bakteriyel olabileceğinden, doktor tarafından teşhis edilmesi gerekiyor. Zira bakterinin hastalığa yol açtığı durumlarda, tedavisi antibiyotik gerektiriyor.

Dr. Yazgan, sinüzitten korunmak için soğuk algınlığının ciddiye alınması gerektiğinin altını çiziyor. Çünkü soğuk algınlığı tedavisi ihmal edildiğinde öksürük yoğunlaşıyor, sinüsler doluyor ve sinüzite neden olabiliyor.

Bronşiyolit

Bebeklerde ve küçük çocuklarda sıkça rastlanan mikrobik bir hava yolları iltihabı olan bronşiyolit, soğuk algınlığı gibi başlıyor. Ancak, öksürük daha refleksif ve arka arkaya tekrarlayan bir ritimde olabiliyor ve hareketle artıyor.

Hastalığın şiddetine göre öksürük hırıltılı ve dolu bir hal alabiliyor ve çocukta ciğerleri sıkışmış gibi sık nefes alma, özellikle nefes verirken hırlama görülebiliyor. Hafif bir bronşiyolit vakasını soğuk algınlığından ayırt etmek biraz zor. Hırıltıyı bazen ancak doktor duyabiliyor. Şüpheniz varsa, emin olmak için beklemeyin, hemen doktorunuzla görüşün.

Unutmayın, bronşiyolitte erken teşhis çok önemli. Hafif bir bronşiyolit vakası, evde soğuk algınlığı gibi tedavi edilerek atlatılabilir. Bazen ciğerleri açmak için doktorunuzun tavsiye ettiği bir ilaç alınabilir. Ama hastaneye gidilmesi, hatta kalınması gereken ağır bir vakaya da dönüşebilir.

Zatürree

Kuşkusuz anne babaları en çok korkutan hastalıklardan biri de zatürree. Zatürree de bronşiyolit gibidir. Hafif de atlatılabilir, ağır da. Ama halk arasında daha çok önemseniyor. Bakteriyel bir hastalık olan ve antibiyotik tedavisi gerektiren zatürree, akciğerin ana dokusunun iltihabı olarak tanımlanıyor. Ciğerlerden gelen yoğun ve dolu öksürüğe çoğu zaman ateş ve genel bir düşkünlük hali eşlik ettiğinden, aileler doktora başvurmakta genelde pek geç kalmıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek