Solunum yolu enfeksiyonları

Solunum yolu enfeksiyonları

Tedavi edilmediğinde ciddi rahatsızlıklara neden olan ve çocuklarda sıklıkla görülen solunum yolu enfeksiyonları daha çok kreş, yuva, okul gibi toplu halde yaşanılan yerlerde yayılıyor.

Burun, boğaz ve diğer hava geçiş yollarının iltihaplanması Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu (ÜSYE), olarak adlandırılır. İltihabın nedeni çoğunlukla virüs ve bakteriler.

Çocuklarda özellikle kış aylarında sıklıkla görülen hastalığın yayılma mekanları ise, kreş, yuva, okul gibi toplu halde yaşanılan yerlerdir. Okul çağındaki çocuklar, yılda ortalama 6-8 kere solunum yolu enfeksiyonu geçirir.

Biruni Laboratuvarı uzmanlarının verdiği bilgilere göre solunum yolu enfeksiyonları ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.

En sık boğaz iltihaplanır

Bu enfeksiyonların çoğu kendiliğinden iyileşebilirken, bazı özel mikrop türleriyle oluşanları daha ağır seyrederek ciddi hastalıklara dönüşebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında, iltihabın bulunduğu bölgeye göre isimlendirme yapılır.

Boğaz bölgesi iltihapları için farenjit, bademcik bölgesi iltihapları için tonsillit, orta kulak iltihapları için otit ve kafatası içindeki hava boşluklarının iltihapları için sinüzit terimleri kullanılır.

Üst solunum yollarında en sık, boğaz bölgesi iltihaplanır. Üsye belirtileri hastalığın tuttuğu burun, boğaz veya bademcik gibi bölgelere göre değişik belirtiler verir.

Genellikle birkaç bölge aynı anda etkilenir ve belirtileri bir arada izlenir.

Başlıca tedavi yöntemleri neler?

Üsye sebebinin uygun laboratuvar testleri kullanılarak ayrımının yapılması önemlidir. Çünkü hastalık etkeni Epstein Barr virüsü ise antibiyotik tedavisi uygulanmaz iken, etkenin A grubu Beta hemolitik streptokok bakterisi olduğunun tespit edildiği durumlarda, derhal antibiyotik tedavisine başlamak gerekir.

Antibiyotik kullanımı hem enfeksiyonu yok etmekte hem de hastayı akut romatizmal ateşten korumaktadır. Tekrarlayan A grubu Beta hemolitik streptokok enfeksiyonlarında aile üyelerinin boğaz kültürü incelemesi yapılarak bakteri taşıyıcılığının önlenmesi sağlanır.

Farenjitte antibiyotik kullanımı, alınan virüs türüne göre değişiyor

Üsye’lerin 2. grubu boğaz iltihabı olan farenjittir. Farenjit, boğazda yanma, kaşıntı hissi ve ağrı ile seyreder. Farenjitin etkeni, küçük çocuklarda daha çok virüsler iken, büyük çocuklarda A grubu Beta hemolitik streptokok cinsi bakteriler olabilir.

Farenjit çoğunlukla bademciklerin iltihabı olan tonsillit ile birlikte seyreder. Klinik belirtiler hem virüslerle hem de bakterilerle oluşan tonsillitlerde aynıdır ve klinik muayene ile ayırımlarını yapmak mümkün değildir.

Ancak, A grubu Beta hemolitik streptokoklar ile oluşan enfeksiyonda antibiyotik kullanmak şart iken, Epstein Barr virüsü ile oluşan enfeksiyonlarda antibiyotik kullanılmaz. Bu bakımdan ayırıcı tanıda laboratuvar tetkikleri önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek