Spor yapmak beyne güç veriyor

Spor yapmak beyne güç veriyor

Spor yapmak, iç ve dış etkenlere karşı maksimum performans elde edilmesini sağlayarak bağışıklık sistemini ve beyni güçlendiriyor.

Spor yapmak beyni güçlendiriyor

Spor ve egzersizlerle desteklenen düzenli ve sağlıklı bir yaşam tarzı, vücutta kan dolaşımı hızlandırarak bedenin tüm organlarına, beyne ve destek olarak görev yapan kas ve kemiklerimize daha fazla enerji döngüsü sağlıyor. Bunun sonucu olarak da hem iç hem de dış etkenlere karşı maksimum performans elde edilmektedir. Böylece insan, spor yapmak sayesinde uygun olmayan yaşam ortamlarıyla başa çıkmayı, başa çıkamadığı durumlara da uyum sağlamayı öğreniyor.

Spora erken yaşta başlanmalı

Erken yaşlarda spor yapmaya başlamak, tüm organizma üzerinde olumlu etkiler yaratır. Kas ve kemikler spor sayesinde daha fazla güçlenir. İleri yaşlarda görülen kemik erimesi gibi hastalıkların ortaya çıkmasını geciktirir. Yine erken yaşlarda başlanan spor, beynin kan akışını hızlandırdığından dolayı zekâ gelişimine yardımcı olur. Bu sayede derslerde başarının arttığı bile gözlemlenmiştir.

Spor enfeksiyon hastalıklarını azaltıyor

Erken yaşta spora başlayanlarda bağışıklık sisteminin güçlenmesi sebebiyle sıklıkla görülen enfeksiyon hastalıkları sayısında ciddi oranlarda azalma olduğu tespit edildi.

Spor ve egzersizler sayesinde insan bedeni sağlıklı, güçlü ve korunaklı bir yapıya kavuşmaktadır. Böylece insan, uygun olmayan yaşam ortamlarında karşılaşacağı zorluklarla başa çıkmayı, başa çıkamadığı durumlarda ise ortama uyum sağlamayı öğrenir. Yapılan güncel bilimsel araştırmalar, sporun insanın beyin ve bağışıklık sistemlerini güçlendirdiğini ortaya koymaktadır.

Bağışıklık sistemi

Bağışıklık sistemi; çeşitli salgısal ve hücresel faktörün birbiriyle uyumlu çalışmasıyla gerçekleşen bir savunma mekanizması olarak tanımlanabilir. Spor ile oluşan oksidatif stres ve takiben yapılan düzenli beslenme tercihi, bağışıklık parametreleri üzerinde uyarıcı etki yaparak olumlu yönde etkilemektedir. Bu da vücudun direncini geliştiren olumlu stres türünü tanıyarak, hastalık riskini azaltan dayanıklılığı ortaya çıkarır.

Mikrop tanıma sistemi

Spor; aktif bir uyarıcı olarak bağışıklık sisteminde çalışan hücrelerin mikropları tanıma, analiz ve ayırt etme özelliğinin güçlenmesine, stres durumlarında salınan adrenalin kortizol gibi hormonların salınımını arttırarak beyne ve diğer organlara daha fazla kan gönderilmesine ve sonuçta tüm dokuların daha iyi beslenmesine yol açar.

Düzenli egzersiz ve spor kendini iyi hissetme duygularını yükselten endorfin (Mutluluk hormonu) salınımı da artırır. Son olarak spor; alkol, uyuşturucu veya sigara gibi aldatıcı stres gidericilerinin yerini alabilir.

Rehabilitasyonda, uyuşturucu bağımlılığında ve depresyon tedavilerinde başarılı olabilir. Böylece bağışıklık sistemi savunma stratejisini tekrar düzenleyerek toparlayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek