Tüberküloz hastalığı sinsice ilerleyebilir

Öksürük, kanama, ateş, halsizlik ve kilo kaybı gibi belirtilerle kendini belli eden tüberküloz; bazı durumlarda da sinsice ilerleyip hiçbir belirti göstermeyebiliyor.

Tüberküloz mikrobu daha çok akciğerlere yerleşirse de, herhangi bir organımızda da hastalık yapabilir. İstatistiklere göre, tüberküloz yüzde 80 oranında akciğerlerde, yüzde 20 oranında ise kemikler, lenf bezeleri, gırtlak, böbrek ve üreme organları, beyin gibi organlarda hastalık yapmaktadır.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, veremin belirtileri konusunda şunları anlattı: “Toplum sağlığı ve bulaşıcılık bakımından en önemli olanlar akciğer ve gırtlak tüberkülozudur. Diğer iç organlardaki tüberküloz hastalığı bulaşıcı değildir. Ölüm ihtimali en yüksek olan ise menenjit (beyin zarı tüberkülozu) ve miliyer tüberküloz (kan yoluyla yayılan tüberküloz) dur.

Tüberküloz hastalığı yavaş ilerler

Akciğer tüberkülozu sinsi başlayan ve yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Hiçbir belirti tüberküloz için tipik değildir. Öksürük, balgam, kanama, ateş, halsizlik, kilo kaybı gibi belirtiler bazen tek başına, bazen hepsi birden ortaya çıkabilir.

Bazı hastalarda ilerlemiş tüberküloza rağmen hiçbir şikâyet bulunmayabilir. Bunlarda tanı tesadüfen çekilen bir akciğer röntgeninde saptanan bulgular nedeniyle konur.

Tüberküloz, seyrek olarak da zatürreede olduğu gibi ani olarak yüksek ateş, öksürük, balgam ve genel durum kötüleşmesi gibi bulgularla ortaya çıkabilir. Akciğer tüberkülozunun belirtileri, doğrudan doğruya akciğerle ilgili olanlar ve genel belirtiler olmak üzere iki grupta incelenebilir.

Tüberküloz hastalığının genel belirtileri

Birçok hastada akciğere ait hiçbir belirti olmadan ateş, halsizlik, gece terlemesi ve kilo kaybı gibi genel şikayetler tek tek veya hepsi bir arada olabilir. Ateş, genellikle akşam ve geceleri ortaya çıkar ve çok yüksek değildir. Birçok hasta ateşinin olduğunun farkında bile olmaz, ama yaygın hastalığı olanlarda 40 dereceye kadar çıkan ateş de görülebilir.

Ateş, bazı hastalarda tüberkülozun tek belirtisi olabilir, bu nedenle nedeni bilinmeyen ateşli hastalarda tüberküloz da düşünülmelidir.

Gece terlemesi halk arasında tüberkülozun tipik belirtisi olarak değerlendirilir.
Gerçekten de tüberküloz gece terlemesine yol açan bir hastalık olmakla beraber, bu belirti lenfoma, diyabet, hipertroidi, reflü, menopoz gibi pek çok durumda da görülebilir. İştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma ve kilo kaybı hastalık ilerledikçe ortaya çıkan belirtilerdir. Özellikle, zayıflamak için bilinçsiz diyet yapan kişilerde tüberkülozun sık görüldüğünü hatırlatmak isterim.

Akciğer tüberkülozlu hastalarda sık olmayarak bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi gibi farklı belirtiler de görülebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek