Uyku bozuklukları, sebepleri ve çözüm yolları

Uyku bozukluğu, uzmanlara göre bir hastalık değil ancak, altında yatan herhangi bir hastalığın bulunup bulunmadığının da araştırılması gerekiyor. Nelerin uykusuzluğa neden olduğunu, tedavisi olup olmadığını yazımızda bulacaksınız…

Uykuya dalma, uykuyu sürdürme ve sonlandırmaya ilişkin sorunlar, dinlendirici olmayan uyku; insomnia (uykusuzluk) olarak adlandırılıyor. Bunun sonucu olarak da gündüzleri yorgunluk hissi, duygu alanında değişmeler (huzursuzluk, hırçınlık gibi), verimlilikte azalma, hatta düşünsel işlevlerde bozulma ortaya çıkıyor. Uzmanlar, uyku bozukluğunun bir hastalık olmadığını, başka hastalıklarda görülebilen bir belirti olduğunu söylüyor.

Bedensel hastalıklar (astım, kalp hastalığı vb.) nedeniyle olabileceği gibi psikiyatrik hastalıkların (depresyon, mani vb.) çoğunda da görülebiliyor. Bu nedenle uykusuzluk şikayetiniz varsa ve bir süredir devam ediyorsa, çevrenizdeki insanların önerdiği ilaçları veya kendi başına eczaneden alacağınız uyku ilacını kullanmak yerine, bir uzmana başvurarak altta yatan nedeni araştırmanız büyük önem taşıyor.

Uyku hastalıkları

Uzmanlara göre; pek çok kişi öğleden sonra kendisini uykulu hissettiğinde kısa süreli dalıveriyor. Bu geçici, süratli şekerleme, gün içi uyku halinden tamamen farklıdır ve hastalık belirtisidir.

İrade dışı ve olmayacak yerde uyuyuvermenin korkulacak sonuçları düşünüldüğünde, gün içi aşırı uyku halinin çok ciddiye alınması gerekiyor. Bu kişiler tam değerlendirilebilirse, daima bir sebebe ulaşılmaktadır. Bu aşırı uyku halinin sonuçları da önemli olup; bunlar arasında; kazalar, ekonomik nedenler, toplum sağlığının olumsuzlukları, okul veya işyeri verimsizliği, psikososyal fonksiyonların bozulması gibi faktörler yer alıyor.

Gün içi aşırı uyku halinin -popüler inancın tersine- psikolojik veya psikiyatrik bir duruma (depresyon vb.), tembelliğe veya sıkıntıya bağlı olması çok nadirdir. Uyku açlığı yoksa bu daima tespit ve tedavi edilebilir bir uyku hastalığıdır. Uyku hastalıklarından bazıları uyku apnesi, narkolepsi ve idiopatik merkezi sinir sistemi hipersomnisi olarak sayılabilir.

Önem verilmelidir

İnsan yaşamının en az 3’te 1’inin uykuda geçtiğini söyleyen uzmanlar, bazı hastalıklar ve düzensiz yaşam nedeniyle uyku kalitesinin bozulmasının, insanların hayatlarını olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor.

Sürekli bir yorgunluk ve uyku hali, kronik uyku bozukluğu veya uyku yetmezliği olan kişilerin, iş verimi, dikkat ve becerileri düşüyor. Uykusuzluk, kazalara, mal ve can kaybına neden oluyor.

Uyumanın fizyolojisi

SSK İstanbul Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Özgür Yiğit, ne kadar uykuya ihtiyacımız olduğunu anlattı: “Uyku süresinin kişiden kişiye değişmekte olduğu ve bu sürenin 4 saat ila 11 saat arasında değiştiği bilinmektedir.

Uyku süreleri, genetik faktörlerin etkisi ile kişiden kişiye değişmektedir. Doğuştan itibaren belirlenmiş olan bu süreyi, belli limitler dışında değiştirmek mümkün olmamaktadır. Süreyi kısaltmak zorunda kaldığımızda, uyku yoksunluğu sonucu süregelen istenmeyen belirtilerle karşılaşmaktayız.

Normal uyku süresi

Türkiye’de toplumun büyük çoğunluğunun yüzde 70’inin 7-8 saat süreyle uyuma alışkanlığına sahip olduğu, yapılan araştırmalarla bilinmektedir. Kısa bir süre uyuduğu halde ertesi gün fonksiyonlarında değişiklik olmayanların sayısı çok fazla değildir.

Türkiye’de toplumun sadece yüzde 10’unun 6 saatin altında bir uyku ile hayatını sürdürdüğü bilinmektedir. Kısa uyuyanlardan bahsederken, hafta içi 6 saat uyuyup hafta sonunda uyku sürelerini 8-10 saat uzatarak uykularını telafi edenleri değerlendirme dışında bırakmak gerekir.

8 saatten daha uzun süreyle uyuyanlara, kısa süre uyuyanlara oranla toplumda biraz daha sık rastlanmakta, bunların oranı yüzde 15’e kadar yükselmektedir. Kısa uyuyanlarla uzun uyuyanların uykularının yapısı, birbirinden farklılık göstermektedir.

Uyku apnesi nedir?

Apne, uyku sırasında burun ve ağız seviyesinde en az 10 saniye süre ile hava akımının kesilmesidir. 1 saatteki apne sayısına, ‘apne indeksi’ denilir. Sistemik bir problemi olmayan, obez olmayan, başlıca bir tıbbi problemi olmayan sağlıklı gönüllülerde yapılan çalışmada, apne indeksi 5 olarak saptanmıştır. Klinik semptomları olan hastalar için apne indeksi 20’nin üzerindedir. Nadiren 100 saniyeyi aşmakla birlikte, genelde apne 20-30 saniyede sonlanır.”

“Uyku bozuklukları, sebepleri ve çözüm yolları” için 9 yanıt

  1. benim uyku sorunum var ne kadar uyursam uyuyayım kalkınca çok yorgun ve bitkin hissediyorum baş ağrısıyla uyanıyorum

  2. gündüzleri sürekli uykum geliyor uyudukça dahada uykum geliyor akşam olunca rahatlıkla yine yatabiliyorum toplum içinde rahatsız oluyorum arkadaşlarla karşılıklı oturup sohbet edemiyorum dikkatimi veremiyorum saglıklı düşünemiyorum sürekli insanlardan kaçmak istiyorum bazen uykum aşırı derecede gelince kekeliyorum doktora gittim modiodal verdiler ilk başlarda rahatlamıştım şimdi ise hiç fark etmez oldu yardımcı olursanız sevinirim

  3. sürekli uyumak istiyorum işimden dolayı cok yorgun oluorum ayakta kalmam lazım yardımcı olursanız cok sevinirim. ne yapmam gerekio

  4. aksam saat sekız dokuz arası uykum gelıyor yoğun olarak uyumamam gerekiyor bazı durumlarda o saat geçince uykum kaçıyor ve daha hiç uyuyamıyorum bu sefer uyumam 2’yi 3’ü buluyor. sabahta on gibi uyanıyorum ama kalkmak istemiyorum bazen uyumaya devam ediyorum elimde olmadan 1’e 2’ye kadar uyuyorum. uyandığımda bir süre halsizlik bazen baş ağrısı hiç bi iş yapmama isteği oluyor. bunların sebepleri arasında kansızlıkta olabilir mi acaba yardımcı olursanız sevinirim.

  5. sabaha kadar uyuyamıyorum. sağa sola dönmekten boyun fıtığı oldum. hangi bölüme gitmeliyim ne yapmalıyım lütfen yardımcı olun. bu arada yaşım 55.

  6. ben uykuya dalmakta sıkıntı çekiyorum sabah 7’ye kadar bazen daha uzun sürüyo uyuyamıyorum uyuduğumda da uyunamıyorum .s

  7. ne kadar uyursam uyuyım her sabah aynı seyı yasıyorum sankı sabaha kadar uyumamışım gıbı yorgunluk halsızlık bı sekıl oluyorum anlayamadım ve cozemıyorum da budurumu bı yardımcı olun bana..!ne yapmam lazım ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek