Vertigo hastalığı nedir?

Denge, öyle ilginç ve olağanüstü bir yetenektir ki ancak bu fonksiyonu kaybettiğimiz ya da dengemizin bozulduğu anlarda önemini anlayabiliriz. Dengedeki problem, hasta için korkunç bir histir, hatta hafif bir bozulma dahi huzursuzluk ve rahatsızlık vericidir.

Vestibüler sistem, denge duyusunu sağlayan sistemdir ve insanlar için iki büyük fonksiyonu vardır. Bu fonksiyonlardan birincisi, vücudun dik durmasını sağlamak ve kendi ya da çevrenin hareketine rağmen kazaya engel olmak; ikincisi ise, sürekli ve düzgün görmenin sağlanması için kafanın, vücudun ya da çevrenin hareketine rağmen görsel fiksasyonu (sabitleme) sağlamaktır. Bu fonksiyonları sağlamak için vestibüler sistem;

– Kas ve iskelet sistemi
– Görme
– İç kulak olmak üzere her an, bu üç ana kaynaktan gelen bilgilerden yararlanır.

Denge problemi, hasta için çok rahatsız edici ve endişe verici olmasına rağmen; teşhisi en güç rahatsızlıklardan bir tanesidir. Gelişmiş ülkelerde insanların % 90’ı bu rahatsızlıktan en az bir kez etkilenmekte ve rahatsızlık, hekime gitmek zorunda bırakacak kadar sık görülmektedir.

Denge problemi hastalar tarafından, kendi vücutlarının boşluk içerisinde algılandığı, normal dışı bir durum olarak tarif edilmektedir. Bu tarif sarhoşluk hali, boşlukta yürüme, sallanma, gelip gitme, göz kararması gibi ifadelerin dışında, gerçek anlamda vertigoyu da içerebilir.

Denge problemi, birçok farklı duyguyu içerebilen genel bir terimi ifade ederken, vertigo sadece vestibüler sistemdeki hastalıklara bağlı ortaya çıkan özel bir hareket halüsinasyonunu ifade etmektedir.

Denge bozukluğu, birçok farklı sistemden kaynağını alan değişik hastalıklara bağlı olabilir. Bu nedenle çok ayrıntılı bir hikâye ve muayene gereklidir. Sadece hastanın anlattıkları ile tanısı konulabilen nedenler olabileceği gibi, çok ayrıntılı tetkiklerle dahi tanısı konulamayacak hastalıklar da olabilir. Bu nedenle birçok hastada çok sayıda tetkik yapılması gerekebilir.

Teşhis konulduktan sonra sebebe yönelik özel tedavi planlanmalıdır. Kimi vertigo tipleri sadece birtakım manevralarla (vestibüler rehabilitasyon) tedavi edilebileceği gibi birçok vertigo tipi ise uzun süreli ilaç kullanımını gerektirebilir.

Bazı vertigo rahatsızlıklarında ise cerrahi tedavi önerilmektedir. Vertigo hastalarının öncelikle Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji uzmanına başvurması ve gerekli görülmesi durumunda diğer branşlara yönlendirilmesi uygun olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek