Yüz felci nedir, belirtileri ve yüz felci tedavisi

Yüz felci nedir, belirtileri ve yüz felci tedavisi

Yüz felci, tıpta fasiyal palsi olarak isimlendirilir ve ani gelişerek yüz kaslarını etkileyen yüz hastalığı şeklinde tanımlanır.

Uzmanlar, tıp dilinde fasiyal palsi olarak adlandırılan yüz felcinin, yüz kaslarını etkileyen ve ani gelişen bir yüz rahatsızlığı olduğunu belirtiyor.

Beyinden gelen yüz hareketleri yapma emrinin 7. sinir (yüz siniri) tarafından kaslara iletilmesinde oluşan engellemeler bu hareketlerin yapılamamasına neden olur. Bu engeller çeşitli nedenlerle olabilir.

Yüz hareketlerinin yapılmasını engelleyen nedenler arasında Bell’s palsi, Ramsay-Hunt sendromu, orta kulak iltihapları, sistemik hastalıklar, tümörel hastalıklar, travmalar ve ameliyatlar bulunmaktadır.

Fasial sinirin paralizilerinin (felç) en sık rastlanan nedeni Bell’s palsidir ve her yaşta görülebilmektedir. Kadın ve erkekleri eşit derecede etkiler ve yılın her zamanı görülebilir.

Yüz felci belirtileri

Yüz felci kişiden kişiye çok farklı bir şekilde kendini gösterir. Bazen çok hafif olur ve kişi gülünce ancak yüz felci anlaşılır. Yüz felci ilerleyici bir hastalıktır ve maksimum şiddetine birkaç saat ya da günde gelir. Sıklıkla soğuk ve rüzgar sonrasında gelişen bir hastalıktır.

Yüz felcinde bir iki gün önce kulak arkasında ağrı oluşur. Patofizyolojisinde fasiyal sinirin ödemi yatar ve sinir şişmiştir. Yüzün bir tarafında yüz ifadesinin tüm kasları güçsüzleşir ya da tamamen etkisiz olur. Mimik hareketleri istendiği gibi yapılamaz.

Yüz felci esnasında göz kapakları kapanamaz, dudak kenarı düşer ve alın da kırıştırılamaz.

Yüz felci hastasında herhangi bir duyusal kayıp olmamasına rağmen hissizlik belirtilebilir. Bazı hallerde (korda timpani tutulumu) tat alma kaybı; stapedius kası tutulumuna bağlı olarak sese hassasiyet (hiperakuzi) oluşabilir.

İstemsiz gözyaşı (timsah gözyaşları), göz kapatmaya çalışırken göz küresinin yukarı kayması (Bell fenomeni), göz kapatamamaya bağlı korneada tahriş görülür.

Felçli tarafta yiyecek ve içeceklerin dışarı düşmesi de görülmektedir.

Yüz felci tanısı

Hastanın detaylı hikayesi, klinik bulgular, dikkatli bir fizik muayene ve EMG ve diğer radyolojik yöntemlerle konulur.

Yüz felci tedavisi

Hastaların %80 gibi bir oranı 2-3 haftada iyileşir. Bunlar haricinde %10’luk kısmın iyileşmesi bir yıla kadar sürebilirken, %10’luk kısım ise iyileşemez ve yüzde sinkinezi gelişir.

Tedaviye hastalık başlangıcından sonra en kısa sürede başlanması iyileşmeyi hızlandırmaktadır.

Hastanın eğitimi tedavinin ana prensibidir. Hastaya rahatsızlığı açıklanmalı. İlk dönemlerde mutlaka soğuktan korunmalı. 3 hafta süre ile soğuk havada dışarı çıkmamalı. Lokal olarak o bölgeye sıcak kompres uygulanımı erken dönemde yararlıdır. Bu tür rahatsızlıklarda gözün kapatılmasında zorluk olabilir. Gözde kuruma, keratit, konjunktivit görülebilir. Göz geceleri kapatılmalıdır. Gün boyunca koruyucu gözlükler kullanılmalıdır. Göz kuruluğu için göz yaşı kullanılabilir.

Bell’s palside ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlk 24-48 saat içerisinde ilaç tedavisine başlanılmalıdır Hastanın mevcut başka hastalıkları da varsa bunlar da göz önüne alınmalıdır.

Fizik tedavinin de hastalığın iyileşmesine katkısı büyüktür. Fizik tedavi olarak hastaya masaj – yüz egzersizleri – EMG biofeedback – elektrik stimulasyonu – elektroterapi ve akupunktur uygulanır.

Fizik tedavi ile yapılan yüz jimnastiği

Bu jimnastik günde 3-5 defa aynanın karşısında yapılmalıdır.

– Dudaklar kapalı iken ağız büzülür

– Dudakları açarken ağız büzülür

– Alt çene ile üst çene örtülür

– Yanaklar içeri çekilir

– Gözler kapalı ağız iyice açılır

– Üst dudak alt dudağın üstüne çekilir

– Alt dudak üst dudağın üstüne getirilir

– Alt çene kaldırılır ve ağız açık tutulur

– Yanaklar şişirilir ve gözler kapanarak hava sağa ve sola yitilir

– Islık çalınır

– Ağız önce büyük O olacak şekilde, sonra yavaş yavaş küçük o’ya doğru küçültülür.

Burun jimnastiği ile yüz felci tedavisi

– Burun kaldırılır

– Burun kaldırılır ve gözler kapanır

– Burun çabukça yukarı çekilir ve bırakılır

– Burun delikleri büyütülür

– Burun sağa sola oynatılır.

Göz jimnastiği ile yüz felci tedavisi

– Gözler kapanır ve açılır

– Göz kapatılır ve rahatsız olan göz ovalanır

– Kirpikler açılıp kapatılır

– Gözler sağa sola döndürülür.

Alın jimnastiği ile yüz felci tedavisi

– Alın kaldırılır

– Alın yukarı kaldırılırken ağız açılır

– Alnın sağı ve solu gözler açıkken oynatılır

– Mümkünse alın yukarı aşağı oynatırken, kulaklarında oynatılması sağlanır.

Ne zaman yapılacağı kesin olmamakla birlikte ameliyat da bazen yapılabilmektedir ancak buna durumun iyice değerlendirilmesinden sonra karar verilmelidir.

Göz kapatabilme ve tat alma duyusunun geri gelmeye başlaması hastalığın seyrine dair iyi birer işarettir.

“Yüz felci nedir, belirtileri ve yüz felci tedavisi” için 5 yanıt

  1. arkadaşlar bende yüz felci var. kücükken ateşim çıkmış ve sağ tarafımı oynatamıyorum. doktorada gittim zaman kaybı dedi bildiğiniz daha iyi bi doktor varsa lütfen yazın. bazen dışlandığımı hissediyorum.

  2. ben yüz felçi oldum sol gözüm kapanmıyo agzım yana gidiyo :( napıcamya geçmezse bana yardım edin ne zaman geçer :( :(

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek