Bilinçsizce yapılan şok diyetler verem ediyor

Bilinçsizce ve uzun süreli yapılan şok diyetler, verem olarak bildiğimiz tüberküloz hastalığına zemin hazırlıyor. Eskiden içki-sigara tüketenlerin ve yoksulların hastalığı olarak bilmen verem, günümüzde uzun süreli diyet uygulayan, stres ve uykusuzluk çeken kişilerde görülmeye başlandı.

Memorial Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Füsun Soysal, bunun sebebini şöyle özetliyor: “Vücut direncinin düşmesini fırsat bilen bu sinsi hastalık, bağışıklık sistemi çöktüğü anda kendini aktif hale getiriyor!”

Mikrop, bağışıklık sisteminin zayıflamasını bekliyor; bu durum gerçekleştiği anda ise akciğer, dalak, göz ya da beyin zarına yerleşiyor.

Son yıllarda hemen herkesin zaman zaman başvurduğu şok diyetler, bağışıklık sistemini zayıflatan önemli bir etken olduğundan; verem mikrobunun aktif hale geçmesinde de önemli rol oynuyor. Bir gün içinde alınması gereken vitamin ve besinlerin çoğu bu diyetler sırasında alınmıyor. Dolayısıyla vücut vakit kaybetmeden verem mikrobuna sinyal gönderiyor.

Verem en çok kimlerde görülüyor?

Verem, en çok üniversite öğrencileri arasında görülüyor. Kalabalık yurt ortamı, kötü ve sağlıksız beslenme, bunda en önemli etken. Ev kadınları ise, bu hastalıktan stres ve kötü beslenme sebebiyle etkileniyor. Zayıflamak için yapılan uzun süreli şok diyetler de bu tabloya eklendiğinde, ev kadınlarında hastalığın görülme sıklığı artıyor.

Veremden en çok etkilenen bir diğer meslek dalı ise şoförlük. Özellikle toplu taşıma aracı şoförleri, havasız bir ortamda çalışıyor olmanın faturasını, vereme yakalanma riskinin artışı olarak ödüyorlar.

Verem tedavisi önemsenmiyor

Yurt dışı ile karşılaştırıldığında Türkiye’de verem hastalarının düzenli tedavi görmediği de ortada. Hastalar, iki ay süreyle ilaç alıp kendilerini iyi hissettiklerinde tedaviyi bırakıyor. Oysa verem, düzenli tedavi gerektiren bir hastalık ve bir yıl boyunca tedavi edilmezse, hastalığın tekrarlama olasılığı artıyor. Korunmak için dikkat edilmesi gereken temel kurallara gelince…

1. Aşı olun: Tüberküloz aşısı, kişileri yüzde yüz olmasa da 8-10 yıllık bir koruma kapasitesine sahip.

2. Maske takın: Verem mikrobu çok küçük olduğundan, bu mikrobu taşıyan kişilerle birlikteyken çok kalın maske kullanın.

3. Vücut direncini düşürmeyin: Uykuya dikkat edin, dengeli ve iyi beslenin, stresten uzak durmaya özen gösterin.

4. Vücudunuzu gözlemleyin: Balgam, iştahsızlık, halsizlik, gece terlemesi ve kilo kaybı gibi sorunlar yaşıyorsanız mutlaka bir doktora gidin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek