Birçok ülkede akıl hastalıkları görmezden geliniyor

Saygın tıp dergisi Lancet’te yayımlanan yeni bir araştırma, gelişmekte olan ülkelerde akıl hastalıklarının büyük oranda görmezden gelindiğini ortaya koydu. Sorunların bariz olduğu durumlarda ise hastanın toplumdan dışlanmasına yöneliniyor.

Bilim adamları, akıl hastalıklarının dünya genelinde görülen rahatsızlıkların yüzde 14’ünü oluşturuğunu söylüyor. Bu akıl hastalıklarının, kanser ya da kalp hastalıklarından daha fazla görüldüğü anlamına geliyor.

Araştırmacılar, buna karşın, düşük ya da orta gelirli ülkelerde, akıl hastalarının yüzde 90’ının hiçbir sağlık hizmeti almadığını; bazı aşırı örneklerde ağaçlara bağlandıkları ya da kafeslere kapatıldıklarını belirtiyor.

Uzmanlar akıl hastalıklarının tedavisi konusunda yeni stratejilere başvurulmasını ve bunun için kaynak sağlanmasını istiyorlar. Savaşlar, yoksulluk ve hastalık gibi etkenler nedeniyle akıl sağlığında sorunlar yaşayanların sayısı artıyor.

Önerilen yöntemlerden birisi, halktan kişileri akıl hastalığı belirtilerini tespit edebilecek şekilde eğitmek. Bu şekilde belirlenen kişi ve ailelerinin tedavi için sevkedilebileceği belirtiliyor.

Hindistan şizofreni ile mücadele için böyle bir program başlattı bile. Depresyon, şizofreni, obsessif kompülsiv davranış bozukluğu ve anskiyete akıl sağlığı konusunda en sık rastlanan sorunlar.

Uzmanlar depresyon ve psikoz gibi sorunları çoğu kez sonradan kalp hastalığı, şeker gibi başka fiziksel sorunlara da dönüştüğünü dolayısıyla tedavinin, başka hastalıkları da önleyeceğini söylüyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek