Boyun fıtığının nedenleri ve tedavisi

Uzmanlar, özellikle masa başında çalışanları etkisi altına alan boyun fıtığı hastalığının, ağrıları ile yaşamı adeta kabusa dönüştürecek kadar ciddi seyredebilen bir rahatsızlık olduğu konusunda uyarılarda bulunuyor. İşte boyun fıtığının nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri…

Belde olduğu gibi boyunda da fıtık oluşabiliyor. Yaşın ilerlemesi ile veya bir travma sonucunda boyundaki omurlar kayarak, boyun fıtığına neden olurken, hareketsizlik ise kireçlenmeye yol açıyor.

Omurları birbirinden ayıran diskler yarı eklem sayılır. Disk, ortasında jel kıvamında bir madde ve bunu çevreleyen yastıkçıklardan oluşur. Bu yastıkçıklardan dışta olanlar içtekilerine göre daha serttir. Yaşın ilerlemesi ve travmaya maruz kalma durumlarında bu yastıkçıklar yıpranmaya başlar. Dıştaki tabaka giderek incelir, ani yapılan ters bir hareket sonrasında yırtılır. İçteki jel kıvamındaki madde bu yırtıklardan dışarı doğru kayarak, omurilikten çıkıp kolumuza giderek o bölgelere hareket emri veren veya o bölgelerin duyusunu algılamayı sağlayan sinire baskı yapar. Böylece boyun- kol ağrısı ve o kolumuzda uyuşma, karıncalanma, bazen de güçsüzlük hissederiz.

Boyun fıtığının nedenleri nelerdir?

– Boyun omurları arasında kıkırdağın yıpranması
– Baş öne eğik olarak uzun süreli çalışma (masa başa işleri)
– Ani ve güçlü boyun hareketleri (ağır kaldırma, ani ters dönüşler)
– Geçirilmiş boyun travması
– Spor yaralanmaları
– Arabada ani fren yapılması veya trafik kazası
– Osteoporoz (kemik erimesi) boyun fıtığına yol açıyor.

Boyun fıtığının belirtileri nelerdir?

İki tane önemli belirtisi var; birincisi ağrı, ikincisi hareketlerden kısıtlılık. Ayrıca baş ağrısı, kollarda ağrı uyuşma, karıncalanma, bazen de güçsüzlük görülüyor. Kol ve omuz kuşağında ağrı gelişiyor. İlerleyen vakalarda bacaklarda güçsüzlük ve ellerde ince hareketlerin yapılmasında beceriksizlik, gün içinde çabuk yorulmalar ortaya çıkabiliyor.

Boyun fıtığı nasıl tedavi edilir?

Boyun fıtığında öncelikle ilaç tedavisi ve yatak istirahati öneriliyor. Hastada oluşan kayıplar belirlenip bunların yerine konması için rehabilitasyon programı uygulanıyor. Rehabilitasyonunun yanı sıra fizikoterapi de boyun fıtığı tedavisinde önemli bir yer tutuyor. Bölgeye uygulanan ultrasonla ısı, vücudun içine kadar inerek o bölgede kanlanma sağlıyor. Bunun sonucunda sinirlerde tekrar canlanma görülüyor.

Bu yöntemin de yetmediği durumlarda, son zamanlarda gelişen tekniklerle bölgeye epidural steroid enjeksiyonu yapılabiliyor veya özel bir kateter yerleştirilerek, epidural lizis adı verilen ve sinir basısının bulunduğu alana belirli bir süre, yüksek tuz içerikli solüsyon enjeksiyonu esasına dayanan bir yöntem uygulanabiliyor. Ayrıca algolojik girişimleri takiben fizik tedavisi uygulamaları da yararlı olabiliyor.

Boyun fıtığı tedavisi için ameliyat gerekli midir?

– İlaç tedavisinden, rehabilitasyon ve fizikoterapiden ve epidural steroid uygulaması gibi algolojik girişimlerden sonuç alınamadığında,
– Boyun fıtığı nedeniyle, hastanın vücudunda fiziksel kusur oluşturduğunda,
– İdrar ve dışkının kontrolü sağlanamadığında,
– Ciddi kas güçsüzlüğü geliştiğinde ameliyata başvuruluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek