Çocuğun beyin gelişiminde sütün önemi

Uzmanlar, yeterli miktarda hayvansal gıda almayan ve yeterli süt içmeyen çocukların beyin kapasitelerinin yeterince gelişmediğini belirtip özellikle annelere çocukların bol bol süt tüketmesini sağlamalarını tavsiye ediyor.

Süt, yeni doğan memelilerin yegâne gıdasıdır. Bir çocuğun beyin hücreleri, ilk 5.5-7 yılda en hızlı gelişmeyi göstererek, çocuğun beyin potansiyelini oluşturur.

İleri yaşlarda bu açığı kapatmaları ve süt içen çocukların beyin kapasitelerine erişmeleri pek mümkün olamamaktadır. Bu potansiyeli harekete geçirebilecek en uygun besin maddesi ise süttür. Yeni doğan bir bebeğin, en az 3 ay süreyle, bütün besin madde gereksinmesini karşılayabilecek yegâne gıda, sadece anne sütüdür.

Anne sütü yerine dünya çapında geniş kabul görmüş bir diğer süt ise inek sütüdür. Yetişkinlerde ise, riboflavin ve A vitamini bakımından günde 1 litre süt içmek yeterli olabilir. Ancak gebe ve emziren anneler için yeterli sayılmamaktadır.

En iyi kalsiyum kaynağı

Süt aynı zamanda, yetişkin ve yaşlı kişiler için de çok gerekli olan kalsiyumun en önemli kaynağıdır. Yaşlılar her gün yeterli kalsiyum almazlarsa, kemikleri süngerimsi bir yapı kazanmakta, kırılgan hale gelmekte ve çabuk kırılma eğilimi göstermektedir. Ayrıca, kırılan kemiğin iyileşmesi de oldukça uzun zaman almaktadır.

Her gün süt içmek, bu bakımdan kemiklerin dayanıklılığının artmasına yardımcı olmaktadır. İnek sütü hafif asit reaksiyonunda olup, pH olarak 6.4-6.7 arasındadır. İnsan sütü ise nötrdür.

Bütün sütler bekletildiklerinde, bakterilerce laktozun laktik aside parçalanması sonucu asit reaksiyonu artacaktır. Organizmalar veya hücreler, asit değişimine hassastır.

Bütün vücut sıvılarında olduğu gibi, süt de tampon (buffer) etkisine sahiptir. Yani süt, kendi reaksiyonu pek değişmeden, bir miktar asit veya alkaliyi absorbe etme özelliğine sahiptir. Süt, bu özelliği nedeniyle, insanlarda, alkali veya asit zehirlenmesinde veya muhtemel durumlar için kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek