Çocukların yüzde 30′unun baş ağrısından şikâyetçi olduğu belirlendi. Anne babalar arasında ise çocukların başlarının ağrıyabileceğini kabullenmemek çok yaygın. Türkiye Başağrısı Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankat Tulunay’ın başkanlığında, 20 ilde 7-14 yaş grubu 7 bin 400 çocukla yapılan bir araştırma, yüzde 30′unun hayatının bir döneminde baş ağrısından şikayet ettiğini ortaya koydu.
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Tulunay, bebeklikten itibaren baş ağrısının olabileceğini belirterek, dünyada migren tanısı konmuş ilk çocuğun ‘1.5 yaşında’ olduğuna dikkat çekti. Araştırmaya katılan çocukların yüzde 1.9′unda migren tespit edildiğini de kaydeden Prof. Dr. Tulunay, şunları söyledi: “Çocuğun da beyni var ve çocuğun da başı ağrır. Maalesef anneler, babalar ve erişkinler çocukların başının ağrıdığını kabul etmiyor. ‘çocuğun başı mı ağrır’ ya da çocuk ‘başım ağrıyor’ derse ’sus sen çocuksun’ diyorlar. Öğretmenler de çocuğun başının ağrıdığına inanmıyor ve bahane zannediyor. ‘Başım ağrıyor’ diyen çocuk mutlaka ciddiye alınmalı.”
Çok sık başının ağrıdığından şikayet eden çocuğun mutlaka doktora götürülmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tulunay, şöyle devam etti: “Araştırmaya göre, başı ağrıyan çocukların yüzde 75′i doktora götürülmüyor. Bu çocukların yüzde 80′inin ağrısı 1 saatten az sürüyor. Ağrı kesici kullananların oranı ise yüzde 76. Başı ağrıyan çocukların yüzde 58′i yılda 1 gün, yüzde 2.8′i de yılda 7 günden fazla bu nedenle okula gitmiyor.”
Prof. Dr. Tulunay, bebeklerin ise derdini anlatamadığı için iyi gözlemlenmesi gereğine işaret ederek, başı ağrıyan bir bebeğin oyununu birden bırakıp, ağlamaya başladığını ya da 15-20 dakika hiçbir şeyle ilgilenmediğini ifade etti. Çocuklarda görme bozukluğu, sinüzit ya da psikolojik nedenlerle de baş ağrısının ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Tulunay, bunların hastalığın tedavi edilmesiyle kendiliğinden geçtiğini anlattı. Prof. Dr. Cankat Tulunay, tüm baş ağrılarının yüzde 80′inin tedavi edilebilir olduğunu sözlerine ekledi.
BENZER YAZILAR
- Şehirli kadınlar daha ‘yorgun’
- Kepekli ekmek diyabet riskini azaltıyor
- Gıcırdayan dişlerin sonu
- Kahvaltı güne zinde başlamanın anahtarı
- Yiyeceklerdeki katkı maddeleri çocukları yaramaz yapıyor
- Hareketsiz yaşam boyun ağrılarını tetikliyor
- Yemekten sonra mide ağrısı hayra alamet değil
- Bacaklara özel ilgi!
- Baba adayları endişeli ve diş eti ağrından şikâyetçi
- Peynir, diş çürümesine engel
- Aşırı ilgi çocukları asosyal yapıyor
- Birey olmanın ilk adımı: 2 yaş sendromu
- Ailenin büyük çocuğu başarılı küçük çocuğu neşeli
- Genetik tanı ile böbrek nakli şansı
- Altını ıslatmada genetik faktör önem taşıyor
- ‘Erkek çocuktur, geç konuşur’ demeyin
- Boşanma kararı alınca ebeveynlikten vazgeçmeyin
- Isırılarak sevilen bebekler ısırmaya meyilli oluyor
- Dengeli beslenme eğitimi çocuğa ilk yıllarda verilmeli
- Haydi büyükler aşıya
