Çocuklarda süt dişleri ne zaman düşer?

Bebeklerde süt dişleri ortalama 8. ayda çıkmaya baslar ve 30. aya kadar çıkmaları devam eder. İlk olarak 6-10. aylarda alt çenede ön bölgedeki kesici süt dişleri sürmeye baslar, hemen ardından üst çene ön bölgedeki kesici süt dişleri takip eder.

Diş sürmesindeki gecikmeler genellikle beslenme ve genetik kaynaklıdır. Anne sütü alan çocuklarda süt dişlerinde sürme bozuklukları daha az gözükmektedir. Çocuğun anne sütü emme esnasında ağzında meydana gelen negatif hava basıncı çene gelişimini dolayısıyla süt dişlerin sürmesini olumlu yönde etkilediği gibi, anne sütünün besleyici özelliği gelişime yine olumlu yönde katkıda bulunmaktadır.

Süt dişleri sürme esnasında bebeğe kaşınma, yanma kimi zamanda ufak ağrılar seklinde rahatsızlık verir, bebeğin ağzına ve özellikle ağzın bilhassa ön bölgesine oyuncaklarını veya elini getirmesi ve ısırması bebeğin diş çıkarttığını düşünmemize sebep olabilir.

Çocuklarda süt dişlerinin sürme ve dökülme zamanları

Üst dişler:

– Süt 1. keser dişleri 8-12 aylık arası çıkar, 6-7 yaşlarında düşer.

– Süt 2. yan keser dişer 9-13 aylık arası çıkar, 7 -8 yaşlarında düşer.

– Süt kanin – köpek dişleri 16-22 aylık arası çıkar, 10-12 yaşlarında düşer.

– Süt 1. azı dişleri 13-19 aylık arası çıkar, 9-11 yaşlarında düşer.

– Süt 2. azı dişleri 25-33 aylıkları çıkar, 10-12 yaşlarında düşer.

Alt dişler:

– Süt 1. keser dişleri 6-10 aylık arası çıkar, 6-7 yaşlarında düşer.

– Süt 2. yan keser dişer 10-16 aylık arası çıkar, 7 -8 yaşlarında düşer.

– Süt kanin – köpek dişleri 17-23 aylık arası çıkar, 9-12 yaşlarında düşer.

– Süt 1. azı dişleri 14-18 aylık arası çıkar, 9-11 yaşlarında düşer.

– Süt 2. azı dişleri 23-31 aylıkları çıkar, 10-12 yaşlarında düşer.

Süt dişlerinin düşmeye başlayıp sürekli dişlerin ağıza yerleştiği 6-12 yaşları arasındaki döneme “karışık dişlenme dönemi” denir. Bu dönemde sık sık diş hekimine gidilmesi gerektiğinden çocukların diş hekimine alıştırılması için 6 yaşında ilk ziyaretin yapılması faydalı olacaktır. Bu dönemde süt dişlerinde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır.

– Çürümeye meyilli derin fissürleri olan dişlere fissür örtücü yapılmalı

– Çürümeye başlamış dişlere dolgu yapılmalı. Eğer süt dişinin düşmesine bir yıldan fazla süre varsa dolgu yapılması tavsiye edilmektedir.

– Eğer süt dişi yerine gelecek kalıcı – sürekli dişten önce çekilmesi gerekirse ve sürekli dişin gelmesine bir yıldan fazla bir süre varsa, çekilen süt dişinin boşluğunun kapanıp kalıcı dişin yerinin kaybedilmemesi için yer tutucu yapılmalıdır.

– Aslında süt dişlerinin düşmeye başlamasından daha önce çok önemli bir olay olmaktadır. Bu 6 yaşında ağızda çıkan ilk diş olan birinci büyük azı dişidir. Birinci büyük azı dişi süt dişlerinin en arkasında 6. diş olarak çıkar. Sıklıkla aileler bu dişlerdeki çürükleri süt dişi olarak düşündüklerinden önemsemezler. 1. büyük azı dişi ağızda çiğneme yapan en önemli diştir.

– Karışık dişlenme döneminde mutlaka en az 6 ayda bir diş hekimine gitmelidir. Hem çürükler hem erken ortodontik tedavi açısından, hem de ağız diş sağlığı açısından çocuğunuzun bilgilenmesi bakımından bu ziyaretler çok önemlidir.

“Çocuklarda süt dişleri ne zaman düşer?” için 4 yanıt

  1. kızım 4.5 yaşında alt dişi çıktı şimdi ise yanındaki sllanıyor çok erken değilmi ilerde sakıncalı bir şey olumu

  2. Kızım 50. ayında. Alt çene ön dişi sallanmaya başladı.Erken değil mi ? aydınlatırsanız memnun olurum. Teşekkürler.

  3. İyi akşamlar kızım 4.5 yaşında ön alt dişleri sallanıyor.erken değilmi acaba aydınlatırsanız sevinirim.teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek