Domuz gribine karşı doğru beslenmeli

Domuz gribine karşı doğru beslenmeli

Özellikle soğukların etkisini artırması ile görülme sıklığı artan domuz gribine karşı doğru beslenmenin önemli olduğunun unutulmaması gerekiyor.

Domuz gribine karşı doğru beslenmeli

Soğuk kış günlerini yaşadığımız şu günlerde, hastalıklara karşı çocuklarımızı ve kendimizi korumamız ayrı bir önem taşıyor. Bunun için bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz şart!

Dünyanın birçok ülkesinde başta Latin ülkeleri ve Amerika olmak üzere Ülkemizde de görülen hızla yayılmaya devam eden ve hatta ölümlere neden olan gündemden düşmeyen bir konu: H1N1 virüsü yani Domuz Gribi!

Diğer grip türlerinde de olduğu gibi Domuz gribinden de korunmak için Hijyen kurallarına uygun hareket etmek esastır ancak bu sizi virüse karşı koruyamaz. Korunabilmek için immün sisteminizin bir diğer adıyla bağışıklık sisteminizin yani savunma sisteminizin güçlü olması gerekir. Eğer sık nezle ve/veya grip oluyorsanız bağışıklık sisteminizin güçlü olmadığını bilmeniz gerekir.

Bağışıklık sistemimizi etkileyen en önemli nedenler beslenme, uyku ve strestir.

Stres bağışıklık sistemini baskılayarak vücudun yeterli savunma yapamamasına dolayısıyla hastalığa yakalanma riskinin artmasına neden olur.

Uyku ise bağışıklık sistemini güçlendiren melatonin hormonunun salgılanması açısından önemlidir. Melatonin hormonu bağışıklık sisteminin güçlü olmasında etkilidir ve sadece gece uyku sırasında vücut tarafından salgılanır. Yeterli uyku alamayan yeterli melatonin alamaz ve bağışıklık sistemi zayıflar.

Beslenmede ise, Bağışıklık sistemi üzerinde önemli görevleri olan 7 besin öğesi vardır: B6 vitamini, Folik asit, E vitamini, C vitamini, Beta-karoten, çinko ve Omega 3.

Beslenmenin bağışıklık sistemine etkisi

Beslenmenin bağışıklık sistemi üzerinde çok önemli görevleri vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

– Antikor üretimi,

– Hedefe özel öldürücü hücre oluşumu,

– Vücudu savunmak için savaşan akyuvarların yapımı,

– Bağışıklık hücrelerinin serbest radikallerin vereceği zarara karşı korunması,

– Ön cephe savaşçılarının ( B ve T hücreleri) sayılarının artması,

– Doğal öldürücü hücrelerin sayısının artması,

– Bağışıklık hücrelerinin çoğalması,

– Bağışıklık hücrelerini harekete geçiren kimyasal maddelerin salgılanması.

Bu görevlerin dağılımını özetle vücudumuza giren yabancı bir maddeye karşı saldırı, karşı atak ve savunma gibi düşünebilir adeta vücudumuzun silahlı kuvvetleri gibi değerlendirebiliriz.

Yalnız unutulmaması gereken önemli nokta, bağışıklık sistemini etkileyen uyku, stres ve beslenmenin, hastalığın oluşmaması açısından önemli olduğudur. Kişi hasta olduktan sonra hastalığın iyileşmesinde özellikle beslenmenin çok yeterli olamayacağı bilinmelidir. Bu nedenle sürekli ve çeşitli besinlerle beslenerek bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve sağlıklı tutmamız gerekmektedir.

Bağışıklık sistemini güçlendiren besin öğeleri

Uzmanlar, bağışıklık sistemini güçlendirmek için alınması gereken besin öğelerinin neler olduğu hakkında da bilgiler veriyor. İşte bağışıklık sistemini güçlendiren besinler ve içerikleri.

B6 vitamini: Balık, tavuk, muz, patates, kurubaklagiller, brokoli, ıspanak, domates ve kuruyemişler

Folik asit: Yeşil yapraklı sebzeler, enginar, brokoli, bamya, kurubaklagiller ve kuruyemişler

E vitamini: Bitkisel yağlar, kuruyemişler ve yeşil yapraklı sebzeler

C vitamini: Kuşburnu, maydanoz, biber, yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler

Beta karoten: Havuç, kayısı, kabak, kavun, şeftali gibi turuncu-sarı meyvelerde ve ıspanak, brokoli, maydanoz, dereotu gibi yeşil yapraklı sebzelerde

Çinko: Balık ve diğer deniz ürünleri, etler, kurubaklagiller ve mantar

Omega 3: Balık ve yeşil yapraklı sebzeler.

Bunlara ilave olarak antiviral ve bağışıklığı destekleyici özellikleri nedeniyle sarımsak, soğan, çörek otu, zencefil ve ıhlamur tüketilmesi önemlidir.

Tatlı ve şekerli besinlerden uzak durmalı

Şekerin, akyuvarların, bakterileri yutma ve yok etme yeteneğini azalttığını gösteren çalışmalar vardır. 100 gr. şeker içeren bir içeceğin 2 saat içinde bağışıklık işlevlerini yarı yarıya düşürdüğü ve bunun en az 5 saat sürdüğü belirtilmektedir. O nedenle şeker tüketiminin mümkün olduğu kadar azaltılması önemlidir.

Kimler risk altında?

Güçlü bağışıklık her yaşta kuşkusuz önemlidir. Ancak bazı gruplar için daha fazla önem taşımaktadır.

– Bağışıklık hücrelerinin tam gelişmemiş olmasından dolayı bebekler,

– Mikrobun bulaşma riskinin, temasın yüksek olması nedeniyle okul çağı çocukları,

– Bağışıklık sistemleri zayıfladığı için yaşlılar enfeksiyona yakalanma riski daha yüksek gruplardır.

O nedenle güçlü bir savunma için güçlü bir bağışıklık sistemi gereklidir. Küçük yaşlardan itibaren uygun alışkanlıkların kazanılması ve bu konuda bilinçli ve bilinçlendirici olmak çok büyük önem taşımaktadır.

Uzman Diyetisyen Nesrin Mutlu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek