Enfeksiyöz artrit nedir?

Enfeksiyöz (mikroplu) artrit, önemli ölçüde iltihaplanmaya neden olan bir eklem enfeksiyonudur. Enfeksiyona genellikle bakteriler neden olur fakat nadir olarak bir mantar da enfeksiyona neden olabilir.

Eklemler, virüsler tarafından da enfekte edebilir, fakat semptomlar genellikle şiddetli ya da uzun süreli olmaz. Yetişkinlerde, çoğu bakteriyel eklem enfeksiyonu ekleme kandan yayılmıştır (sıçramıştır).

Bazı eklem enfeksiyonlarının, Lyme hastalığı gibi, vücuttaki bir enfeksiyonun bir parçası olarak oluşmasına rağmen, bazen sadece eklemler enfekte olur.

Üşüme nöbetleri, ateş, kırıklık ve/ veya bulantının yanı sıra bir ekleminizde (genellikle omuz, dizkapağı, kalça, ayak bileği, el bileği ya da parmakta) eklemin çevresinde bir ılıklık hissinin, şişmenin ve kırmızılığın eşlik ettiği bir ağrı ve sertlik yaşarsanız, doktorunuzu görünüz.

Doktorunuz laboratuarda analiz edilmesi için iltihaplanmış bir eklemden biraz sıvı alabilir ve aynı zamanda kanda enfeksiyon olup olmadığına bakmak için testler de yapabilir. Antibiyotikler genellikle bakteriyel enfeksiyonları geçirirler.

Çoğu virüs henüz ilaçlarla öldürülemediği ve viral enfeksiyonlar genellikle kendi kendilerine geçtikleri için antiviral ilaçlar nadiren kullanılır.

Çoğu vakada, erken teşhisle, enfeksiyöz artrit kolayca ve başarılı bir şekilde tedavi edilir. Doktorunuz eklemlerinizin yeniden hareketlilik ve güç kazanması için fizik tedavisi önerebilir.

Tedavi edilmeyen enfeksiyöz artrit; kemiği, eklemi ve çevresindeki kıkırdağı kalıcı olarak tahrip edebilir. Şiddetli vakalarda, eklemin onarılması için cerrahiye ihtiyacınız olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek