Günde en az 8 kez elinizi yıkayın

Uzmanlar, gün içinde yeterince yıkanmayan ellerin, tüberkülozdan sarılığa kadar her türlü mikrobun bulaşmasında aracı olduğunu söylüyor. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Baysal, ‘El yıkamak hayat kurtarır’ sloganının herkes için önemli olduğunu belirterek, ellerin yıkanmasına gerekli önemin verilmemesinin, ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Türk geleneklerinde yemekten önce ve sonra el yıkandığını, ayrıca tuvaletten sonra da ellerin mutlaka yıkanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Baysal, “Günde ortalama 8 kez ellerin yıkanması lazım, ancak yıkıyor muyuz? Hayır, pek çoğumuz yıkamıyoruz. Oysa tüberkülozdan sarılığa kadar, el üzerindeki mikroplardan bulaşan pek çok hastalık var” diyor.

Tıbbi personelin her girişimden önce ve sonra ellerini yıkaması gerektiğini bildiren Prof. Dr. Bülent Baysal, “Hastane personelinin günde 15-20 kez el yıkaması gerekiyor. Bu yıkama, sabunla, bazı zamanlarda da antiseptikli malzemelerle olmalı. Bu alışkanlık, hastane enfeksiyonlarının önlenmesine ciddi bir katkı sağlıyor. Tersi bir durumda, sağlık personeli de birbirine mikrop bulaştırabilir”diyor.

Ellerin, her türlü mikrobun bulaşmasında araç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Baysal, merdiven korkulukları, telefon ankesörleri gibi ortak kullanım alanları ile bilgisayar klavyeleri ve mouse’larda çok miktarda zararlı mikroorganizma olduğunu belirtiyor.

Prof. Dr. Baysal, kısa süre önce Mikrobiyoloji Bölümü olarak bu konuya ilişkin bir yapılan bir araştırmada, Merkez Bankası’ndan, tuvaletlerden, pazarlardan ve dilencilerden topladığımız paralar üzerinde çok fazla miktarda ve değişik türde mikroorganizma bulunduğunu belirlediklerini de vurguluyor. Baysal, ” Özellikle kağıt paralar üzerindeki mikrooganizma zenginliği, ellerimizi yeterince yıkamadığımızın bir göstergesi” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek