Hepatit B, AIDS kadar tehlikeli

Ülkemiz insanları, son zamanlarda terör, ekonomi, iç politika derken sağlığını unutmuş gözüküyor. Hasta olmadan hatırlayamadığımız sağlık konusunda acil tedbirler alınması gerekirken, ülkemizde potansiyel tehlike olan sarılık hastalığını önleme hususunda uzmanlar istikrarlı bir devlet politikası takip edilmesini istiyorlar.

Uzmanlar, ülkemizde 4 – 5 milyon civarında Hepatit B hastasının bulunması ve Hepatit B’nin kolay bulaşıcı özeliğinin olması nedeniyle Hepatit B’nin AIDS’ten de tehlikeli olduğunu belirtiyorlar.

Hepatit B, AIDS’den daha kolay bulaşıyor
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Birol Keskin, AIDS’ten daha tehlikeli olan Hepatit B’nin Türkiye’yi tehdit ettiğini belirterek, Hepatit B’nin, AIDS’ten daha kolay bulaşabilen bir hastalık olduğunu söyledi. Hepatitlerin hepsinin sarılıkla seyretmediğini ve her Hepatit B hastasının doktora başvurmadığını kaydeden Uzman Dr. Keskin, taşıyıcı Hepatitlilerin her an başka birine hastalığı transfer edecek bir tehlikeyi içerdiğini anlattı.

Ülkemizde taşıyıcı oranının Avrupa’ya göre yüksek olduğunu da açıklayan Uzman Dr. Keskin, şunları söyledi:
“Genellikle kan ve kan ürünleriyle bulaşan Hepatit B’nin diğer vücut salgıları ile de bulaşma ihtimali yüksektir. AIDS’ten daha tehlikeli olan hastalık, çok küçük kanla bile bulaşabilir. Bu sebeple Türkiye tehlike altında. Ölümcül bir hastalık olan Hepatit B’nin bu aşamaya gelmemesi için önleyici tedbirler alınabilir. Bunlar arasında istirahat ve yeterli beslenme gelir. Hastalık ağır seviyede seyrediyorsa, hasta hastaneye kaldırılmalı. Hepatit B aşısı mevcut, fakat maliyeti çok yüksek. Aynı zamanda taşıyıcıların teşhisi de korunmada önemli. Yani taşıyıcı ile sağlam kişi arasında enfeksiyon zincirinin kırılmasıyla olur.”

Temizlik önleyici tedbir
Dr. Alper Pişkin ise, sarılığın ihbarı zorunlu hastalıklar sınıfında bulunduğunu hatırlatarak, Hepatit B’nin kolay bulaşıcı özelliğinin düşündürücü olduğunu savundu. Dr. Pişkin, sarılık için en önemli tedbirin temizlik olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“Hastalığa yakalanmadan önce tedbirin alınması gerekir. Bu da, temizlik ile mümkün olmaktadır. Her hastalığın temelinde temizlik eksikliği olduğu gibi, bu hastalığın önlenmesinde de temizlik gerekir. Yoksa bu hastalığın önüne geçilemez. Çünkü bir traş olmak için berber koltuğuna ya da diş çektirmek için dişçi koltuğuna oturuyorsunuz. Burada berber ya da dişçinin temizliğe özen göstermesi gerekir.”

Sayı her sene artıyor
Viral Hepatit Savaşım Derneği üyesi Prof. Dr. İ. Hakkı Dündür, Hepatitlerde taşıyıcılık oranının yüzde 4 ile 13 arasında değiştiğini belirterek, her sene sayı artışı kaydeden Hepatitliler için, tedbir alınmadığı takdirde kötü sonun kaçınılmaz olduğunu savundu. Aşı maliyetinin yüksek olması sebebiyle devletin bu işe el atması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Dündar, sözlerine şöyle devam etti:
“Hepatit B aşısının maliyeti oldukça yüksek. Bunun sebebi aşının ithal edilmesidir. Ayrıca aşının 3 kez uygulanması gerekir. Bir de kan tahlili yapılması için masrafı eklerseniz, müthiş bir rakam çıkar. Bu sebeple Hepatit B devlet politikası olmalı. Aşılamaya öncelikle riziko altında olanlardan başlanmalı. Devlet programında yapılacak olan aşılamanın 2 nesil boyunca yapılacak rutin uygulamayla, hastalığı azaltma yoluna gidilebilir.”

Oran korkutucu
Dr. Turan Sevindik ise, kan vermeye gelenler arasında yapılan araştırmalarda yüzde 8 civarında Hepatit B’li kanla karşılaştıklarını belirterek, Hepatit B tahlilinin her insan için kaçınılmaz bir uygulama olduğunu dile getirdi. Her insandan kan alınmaması konusunda uyaran Dr. Sevindik, Hepatit B’nin AIDS gibi bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyledi.

Hepatit B’nin alınan önlemler dışında eğitim ve kültür seviyesine de bağlı bulunduğunu belirten Dr. Sevindik, Hepatit B tahlilinin 30 dakikadan önce sonucunun alınmayacağına değinerek, “Özellikle her kan verenden kan alınmaz. Öncelikle tahlil yapılmalı. Yurtdışından gelenlere bir Kızılay olarak, 5 sene ikamet şartı koyuyoruz. Yaptığımız 10 yıllık çalışmalar sonucunda, kan vermeye gelenler arasında yapılan araştırmalar, rakam olarak ürkütücüdür” dedi.

“Hepatit B, AIDS kadar tehlikeli” için 2 yanıt

  1. Bu bilgiler güncellenmiyor mu? Aşı çok uzun zamandır ücretsiz yapılıyor, aşı yapılırken test yaptırmak kesinlikle gereksiz ve aşı maliyeti son derece ucuz.Çok eskiden çok az sayıda ithal edilerek çok yüksek ücretle satıldığı zamana ait bir bilgi bu. Şu anda devletin aşı maliyeti çok az, aşılama gruplarıda çok geniş.

  2. Sabri Bey, 2007 yılında yapılan bir açıklama üzerine yayınlanan yazımıza yorum yapıyorsunuz.
    Bilgilerin güncelliği kadar yazıların tarihlerini de kontrol edersek sorun kalmayacaktır.
    Teşekkürler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek