Her romatizma çeşidinin tedavisi ayrıdır

Uzmanlar, romatizmal hastalıkların hepsinden aynı tedavi ile kurtulmanın mümkün olmadığını, bu hastalığın her çeşidi için ayrı bir tedavi yöntemi uygulamak gerektiğini söylüyor.

Romatizmanın her biri özel tedavi gerektiriyor

Eklemler kötü kullanımdan dolayı yıpranmışsa, öncelikle bu sebepler ortadan kaldırılmalı. Sonra iyileştirici şartlar yerine getirilerek, eklemin fazla yıpranması önlenmelidir.

Bu hastalıkların her birinin ayrı ayrı tedavisi var. Yani hastalığın sebebine göre tedavi şekli uygulanmalıdır. Prof. Dr. Hidayet Sarı, romatizmal hastalıkların tedavisini anlattı:

“Kireçlenmeyi ele alalım; kireçlenme yıpranma demek. Efendim ben çok hareketliyim, nasıl kireçlenme olabilir. Zaten eklemi fazla kullanmadan dolayı kireçlenme oluşuyor. Kötü kullanma, aşırı kullanma, yıpranma bu hastalığa neden oluyor.

Çocukluk yaşından itibaren, boynunu, belini, dizini fazla yıpratan kişinin bu hastalığa yakalanması kaçınılmaz. Bunun için eklemleri korumak gerekiyor. Çalışırken sandalyenin düzgün olması, masanın uygun olması, fazla ağırlık kaldırılmaması çok önemlidir.

Kilolar eklemi yıpratır

Ekleme yük bindirme de aynı şekilde eklemleri yıpratıyor. Bunun için de kilo almaktan kaçınmak gerekiyor. Üçüncüsü ise düzenli egzersiz yapma. Egzersiz yapma da ev işi değildir. Düzenli, beli, boynu, kasları koruyan, çalıştıran ilmi egzersizler yapılması gerekiyor. Bunlar neler olabilir? En ideali yürüme, yüzme ve bisiklettir. Bunun dışında diğer eklemlere yönelik basit hareketlerdir.

Romotoid artrit maalesef başladı mı durmuyor. Bunun en büyük nedeni, büyük üzüntü, sıkıntı, yorgunluktur. Bu gibi durumlardan sonra hemen hastalık çıkıyor ortaya. Bir önemli konu da düzenli ilaç kullanmaktır. Bu hastalığı durduran çeşitli ilaçlar var. İltihap giderici, ağrı dindirici, ateşi durdurucu ilaçları, hasta düzenli olarak almalıdır.

‘İyileştim, bıraktım, kötüleştim ilaç alayım’ durumunu kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Hastanın ilaçlarını düzenli ve düzgün dozlarda kullanması gerekiyor. Bel romatizmasında hasta, düzenli egzersiz yapması gerekir. Fizik tedavi yapması kaplıca tedavisine gitmesi lazım. Bel fıtıklarında, boyun fıtıklarında ilk başta istirahat, korse, ilaç, fizik tedavi ve iyileştikten sonra bel egzersizleri gerekiyor.

Erken kalkıp spor yapın

Yumuşak doku romatizmasında; bu hastalar stresli insanlar, titiz hassas, mükemmeliyetçi insanlardır. Bu hastalar sabahları erken kalkıp yürüyüş ve sporla güne başlamalıdır. Bir duş alıp kendine gelerek, ondan sonra işlerine gitmelerini öneriyoruz.

Bir de bu hastaların düzenli yaşamaları çok önemli. Sabah kalkıştan akşam yatana kadar, bir plan, program içinde kendini fazla yormadan, üşütmeden fazla strese girmeden çalışmalıdır. Uyumanın, egzersizin, çalışmanın, yatmanın fazlasını yaptıklarında bütün ağrıları ortaya çıkıyor.

Özellikle antideprasan (uyku düzenleyici) ilaçlar veriyoruz, çünkü bu hastalar ağrılarından dolayı iyi uyuyamıyor, sıkı sık uyanıyor.

Sıcak ağrıları azaltıyor

Doğal bitkilerin psikolojik destek olarak faydaları olduğu görüşündeyim. Ama bunların kalıcı bir faydası yoktur. Sıcak bir lahana yaprağı gibi her türlü sıcak ağrılara iyi gelir. Ama kalıcı değildir. Her türlü sıcaklık ağrılara iyi gelir.

Siz, havluyu da ısıtıp koysanız, kiremidi de ısıtıp koysanız, sıcak küvete de girseniz aynı etkiyi yapar. O anda rahatlatır ama hastalığı düzeltmez. Bizim derdimiz o anda geçici rahatlama değildir. Hastalıklar üzerinde köklü çözüm oluşturmak daha önemlidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek