Işıl ışıl saçlara kavuşmak artık hayal değil

Kadın yada erkeklere memnun olmadıkları şeylerin listesini çıkarmaları söylense saçlar kesinlikle hep ilk sıralarda yer alır. Her gün dökülen saçlarınıza dur demek istiyor musunuz? Uzmanlar ışıl ışıl saçlara kavuşmanın sırlarını açıkladı. 

Günde, normal olarak 80 saç kılı dökülür. Bundan fazla dökülme yaşın ilerlemiş olması, bazı ateşli hastalıklar, tiroid hastalıkları, kansızlık, verem, şeker hastalığı gibi bütün vücudu etkileyen hastalıklardan sonra görülür. Kadında ve erkekte nedenler farklı Erkeklerde saç dökülmesi genelde alında ve tepededir. Başın arka kısmında saç dökülmesine rastlanmaz. Alındaki ve tepe bölgedeki saç kökleri ‘testosteron hormonu’na duyarlıdır ve bu hormon bu bölgelerdeki saç köklerine zarar verdiği için erkek tipi saç dökülmesi buralarda gerçekleşir. Kadınlar da ise yoğunlukla menopoz ve doğum sonrası saç dökülmesi yaşanır.
Hormon problemi saç döker

Anne ve babadan geçen genlerle daha anne karnındayken saçların ileride dökülüp dökülmeyeceği programlanmıştır. Bu sorunun genetik boyutu.

Bir de hormonal boyutu var. Erkeklerde ve kadınlarda en sık rastlanan saç dökülme nedeni “erkeklik hormonları”. Bunlardan bazıları testesteron, androstenodion ve dehidroepitestesterondur(DHT). Bu hormonlar erkeklerde testis ve böbrek üstü bezlerden, daha az miktarda olmak üzere kadınlarda ise yumurtalık ve yine böbrek üstü bezlerden salgılanıyor.
Şok diyetler de saç döküyor

Saç sağlığını korumanın yolu düzenli ve dengeli beslenmekten geçiyor. Saçı sadece yediklerimiz besler. Bu nedenle saçlarımızın sağlıklı kalabilmesi için önemli olan yeterli ve dengeli beslenmek.

Ağır ve bilinçsizce zayıflamak için yapılan diyet sonrasında saçlar beslenemeyeceği için ciddi saç kayıpları oluşacaktır. Bu kayıpların tedavisi zaman alır. Çünkü ağır diyet sonrası kansızlık dediğimiz Anemi (demir eksikliği anemisi) görülebilir. Bütün besin ve vitaminlerin eksikliğinin yanı sıra tabloya eklenen demir eksikliği saçın daha yoğun dökülmesinin başlıca nedenidir.
Psikolojik etkenler

Sevilen birinin ölümü, sevgiliden ayrılık, iş kaybı gibi akut, ciddi stres halleri çarpıcı, hızlı, şiddetli saç dökülmelerine yol açabilir. Bu duruma stresle tetiklenen telojen effluvium denir.

Psikolojik etkenler saç dökülmesine neden olduğu gibi sonuç da psikolojik olarak olumsuz etkiler. Saç dökülmesi yaşayan kadın ve erkeklerde yapılan çalışmalarda erkeklerde saç kaybının artmasıyla depresyon, içe dönüklük, aşırı sinirlilik, özbenlik duygusunda azalma gibi olumsuz sonuçlar çıkarken, kadınların da günlük yaşamlarını negatif etkilediği ve sosyal problemler yaşadıkları görüür.

Erkeklerin aktif olarak bu durumla başa çıkabildikleri ancak kadınlarda saça cinsel kimlik, seksüalite, çekicilik gibi kültürel ve kişisel özel anlamlar verildiğinden başa çıkmaları daha zor olur.
Şampuanlar ve saç boyaları da saç dökebilir

Piyasada bulunan bir çok şampuan türü farklı şekillerde formüle ediliyor; normal, kuru, yağlı, yıpranmış saçlar ve boyalı saçlar için… Yağlı saçlar için kullanılan şampuanlar eğer günlük olarak kullanılırsa saçta kurumaya yol açıyor.

Kötü saç boyaları saçı sertleştirip kırılgan ve cansızlaşmasına sebep oluyor. Ayrıca saçta kalan metal artıkları kalıcı boya ve perma solüsyonunun uygulamasını da zorlaştırıyor. Yarı kalıcı boyaların saç şaftında oluşturdukları hasar az ancak içerdikleri boya nedeniyle allerjik etki yapabiliyorlar.
Defne sabunu saç dökülmesini engeller

Defne mucize bitki diye de anılır. Defne meyvelerinden elde edilen yağ ile yapılan sabunun antiseptik özelliği şifa verir.

Defne sabunu sadece saç dökülmesine değil kepeklenmeye karşı da etkili. Ayrıca cilde de çok faydalı. Antiseptik özelliğinden dolayı tüm vücut parazitlerine ve mantar hastalığına bire bir.
Protein tedavisi saç dökülmesine bire bir

Saç dükülmesini önleyen doğal yöntemler içinde en etkilisi protein tedavisi. Yumurta ile yapılacak protein tedavisi hemen hemen her tür saç için uygun. İki yumurtayı çırpın ve içine yavaş yavaş bir çorba kaşığı zeytinyağı, bir çorba kaşığı gliserin, bir çorba kaşığı sirke (mümkünse elma sirkesi) ilave edin. Saçınızı bir kez şampuanladıktan sonra bu karışımı sürüp 15-20 dakika bekleyin ve saçlarınızı iyice durulayın. Çok kısa sürede ışıl ışıl saçlara sahip olacaksınız.
Vitaminsiz kalmayın!

Özellikle erkeklerde 25 yaşından sonra başlayan saç dökülmesi dengeli beslenerek, gerekli vitamin ve minarelleri alarak azaltılabilir.

Vitamin, demir, çinko, selenyum ve bakır eksikliği saç dökülmesinin en önemli nedeni. Sağlıklı saçlar için dengeli beslenmek önemli. A, B4, B5 ve B6, E vitamini, F vitamini, demir, çinko, selenyum ve bakır içeren besinlerin tüketilmesine dikkat edilmeli. Bu vitaminler saçı besler, güçlendirir ve dökülmesini önler.
Sağlıklı saçlar için ideal beslenme programı

• Bilinçsizce yapılan diyetlerden uzak durun.
• Eğer diyet yapmak istiyorsanız bunu doktor kontrolünde yapın.
• Karbonhidrat ağırlıklı beslenmeden kaçının.
• Protein ağırlıklı beslenmeye özen gösterin.
• Düzenli beslenme alışkanlığını yaşam tarzınız haline getirin.
• Uyku saatlerinizi düzenli ve günlük yaşamınızı aksatmayacak halde ayarlayın.
• Stresten uzak durun.
• Çinko, B12, bakır, folik asit içeren besinleri tüketmelisiniz.
• Sigara ve alkol kullanımını alışkanlık haline getirin. Mümkünse ikisinden de uzak durun.
• Antioksidan yiyeceklere (sebze meyve gibi) sofranızda yer vermekte fayda var.
• Fast food tarzı beslenme alışkanlıklarından uzak durulması sizin yararınıza.
• Uzman kontrolü dışında saç sağlığınız için önerilen ilaçları kullanın.
Son çare saç ekimi

Tüm çabanıza rağmen saçlarınız döküldü. Çaresiz değilsiniz. Saç ekimi imdadınıza yetişecektir. Saç ekimi işlemi tamamlandıktan sonra ilk 2 gün saçlar yıkanmaz ve bu süreden sonra saç her gün özel bir madde ile yıkanır.

Saç ekiminden birkaç gün sonra alın bölgesinde şişlik ve morluklar oluşabilir, fakat bu geçici bir durum. Yeni ekilen saçlar bir süre sonra dökülür ve yaklaşık 3 ay içerisinde yeniden çıkmaya başlar.
Peki maliyeti ne?

Saç ekim fiyatları, saç dökülme tipine göre değişiyor. En sağlıklı bilgiyi saç ekimi merkezlerinden alabilirsiniz. Bir fikir oluşması açısından ortalama maliyetleri şöyle verebiliriz:

• Türkiye’de: 1500-2500 Euro arası
• Avrupa’da: 4000-10.000 Euro arası
• Amerika’da: 15.000-25.000 Dolar arası
• Rusya’da: 4000-9000 Euro arası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek