Kadınların baş derdi migren

Türkiye’de, 5 kadından 1’inin sorunu olan migren ağrılarının; çikolata, salam, sosis, kırmızı şarap, beyaz peynir gibi bazı besinlerin alınmasıyla tetiklendiği ortaya çıktı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Saygı’nın verdiği bilgilere göre; toplumda başı ağrımayan insan yüzdesi çok az, herkes hayatının bir döneminde farklı nedenlerle baş ağrısını yaşıyor.

Genellikle kadın erişkinlerde görülen migren, çok yaygın bir rahatsızlık. Migren, kadınlarda yüzde 20, erkeklerde yüzde 6-8 oranında görülüyor. Hastalık, çocukluk çağında kız-erkek farkı göstermiyor, ancak adölesan döneminde hormonların da katkısıyla kadınlarda daha sık görülüyor. Çocuklar migren ağrısını ifade edemiyor. ”Başım ağrıyor” diyen çocuğun rahatsızlığı sinüzite yorumlanıyor. Migrenlilerin sorununun çoğu çocuklukta başlıyor.

Tetikleyen etkenler

Migrende aile hikâyesi önemlidir. Migrenli hastaların yüzde 70’inde, ailede başka bir migrenli bulunuyor. Kadın olması ve ailede başka birinde migren görülmesi kişide hastalık riskini artırıyor. Bazı migrenli hastalar ağrısının geleceğini önceden anlıyor, bazılarında ise ağrı birden geliyor.

Migren ağrısı genellikle tek taraflı oluyor. Ancak, ağrı yer değiştirebiliyor. Her migrenli aynı atakları yaşamıyor. Ayda, haftada 1 veya daha fazla atak geçirenler bulunuyor ve ağrı şiddeti de farklı oluyor. Bazı migrenli hastaların atakları; stres, uykusuzluk, açlık, üzüntü ve sıkıntı nedeniyle artabiliyor.

Beslenme faktörü

Migrenlilerin besinlerine dikkat etmeleri gerekiyor. Bazı yiyeceklerdeki maddeler de migrende ani ataklara neden olabiliyor. Kişi, hiç kırmızı şarap içmemiş, çikolata yememiş veya belli cins bir peyniri yememiştir. Bu besinleri aldığı zaman, bunların içindeki bazı maddeler migreni tetikliyor.

Bunların yanı sıra salam ve sosislerdeki koruyucu maddeler migren ataklarını tetikleyebiliyor. Sigara içmek, kansızlık veya tiroid bezinin yanlış çalışması gibi durumlar migren ataklarını artırabiliyor.

Migrenli hastalarda ağrının durup dururken tek taraflı sürekli ağrı haline dönüşmesi, ailede migren olmaması ve ağrıların çok geç yaşta başlaması durumunda, hastada başka rahatsızlıklar bulunup bulunmadığına da bakılması gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek