Kadınların sinsi düşmanı: Osteoporoz

Kemik yoğunluğunun azalması, kalça kırığı yaşayan her beş kadından birinin bir yıl içinde hayatını kaybetmesine neden olabiliyor. Osteoporoz, özellikle menopoz sonrası kadınlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.
Hacettepe Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Akıncı Tan, osteoporozu; kemiklerde yapı değişikliği ve zayıflamaya bağlı olarak kemiklerin çabuk kırılır hale gelmesine neden olan bir hastalık olarak tanımlıyor. Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi, Türkiye’de de ileri yaşlarda sıklıkla karşılaşılan bu hastalık, kırıkların meydana çıkması ile kişilerin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiliyor. Prof. Dr. Ayşen Akıncı Tan, osteoporozun 50 yaşın üzerindeki her üç kadından birinde görüldüğünü söyleyerek, şöyle konuştu: “Osteoporoz tüm kadınların maruz kalabileceği sinsi bir hastalık. Risk altındaki milyonlarca insan ve bu insanların yakınları da hastalıkla ilgili doğru ve güvenilir tedavi hakkında fazla bilgi sahibi değiller.”

Küresel bir sağlık problemi olan D vitamini yetersizliği, özellikle menopoza bağlı osteoporoz görülen kadınlarda önemli sorunlara neden oluyor. Araştırmalara göre, hafif bir düşme sonucu kırık problemiyle hastaneye başvuranların yüzde 97’sinde D vitamini yetersizliği görülüyor. Prof. Dr. Tan, bu konudaki görüşünü şöyle dile getiriyor: “Menopoza bağlı osteoporozda kalça ve omurga kırıklarını önlemek için kalsiyum alınması gerektiği birçok kişi tarafından biliniyor. Ancak tek başına kalsiyum güçlü kemiklerin oluşumu için yeterli değil. Kalsiyumun vücutta emilimini sağlamak için aynı zamanda D vitamini takviyesi almak da gerekiyor.”

Besinler dışında D Vitamini kaynaklarından biri olan güneş ışığı, osteoporoz tedavisinde önemli yer tutuyor. Günde 10-20 dakika yapılan güneş banyosunun kemikler için gerekli olduğunu vurgulayan Prof Dr. Tan, “Osteoporoz tedavisinde güneş ışınları kadar düzenli egzersiz yapmak da tepe kemik kütlesini artırarak daha sonra görülebilecek kırık riskini azaltıyor. Ayrıca erken menopoza giren kadınlarda östrojen yetersizliğine bağlı hızlı kemik kaybı da egzersizle yavaşlatılabiliyor” diyor.

Güneşli havalarda yürümenin, hafif koşular yapmanın kemik erimesini azaltmanın en iyi yollarından biri olduğunu belirten Prof. Dr. Tan, kalsiyum içerikli ürünler tüketmenin, osteoporoz tedavisiyle birlikte D vitamini almanın ve egzersizin yanı sıra, osteoporoz riski yaratan faktörlerden de uzak durulması gerektiğini söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek