Kalp-damar sertliği hastaları hızla artıyor

Türkiye’de 2 milyon kişi olduğu tahmin edilen kalp-damar sertliği hastalarına her yıl yaklaşık olarak 260 bin kişinin daha eklendiği, bu rakamın ise korkutucu bir boyutta olduğu bildirildi.

Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bilgin Timuralp, kalp-damar sertliğinin veba hastalığı gibi önlenmesi, kontrolü ve tedavisi zor bir hastalık olduğunu belirterek, gelişmiş ülkelerin, son 50 yıldır adeta salgın haline gelen bu hastalığı ciddiye alıp, nedenlerini ortaya koyduklarını ve bu etkenleri kontrol altına almaya çalıştıklarını söyledi.

Gelişmekte olan ülkelerdeki sigara tiryakiliği, fast-food ve televizyon seyretmeye fazla zaman ayırma alışkanlığının sağlık harcamalarına ağır yük getirdiğini söyleyen Prof. Dr. Timuralp, şöyle konuştu:

“Bütün dünyada yayılan ve giderek çoğalan kalp-damar sertliği, çağın vebası olarak anılıyor. Dünyada her yıl, doktor bulunabilen yerlerde toplam 32 milyon kişiye inme ve kalp krizi teşhisi konulmaktadır. Bu sayı, toplam dünya nüfusuna bakıldığında küçük gibi görülebilir.

Ancak, kalp krizi ve inmeye neden olan yüksek kan basıncı, şeker, kan yağlarının yüksekliği, sigara tiryakiliği, şişmanlık, tembel ve hareketsiz bir yaşam ile sağlıksız beslenme, çok yakında 1 milyar kişinin kalp-damar sertliği hastalığına aday olabileceğini göstermektedir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek