Kolesterole karşı gevşeme teknikleri uygulayın

Kötü kolesterolü düşürüp iyisini yüksek seviyede tutarak, sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz. Bunun için az yağlı, posalı besinler, keten tohumu, ceviz, yulaf tüketin; bol bol reiki, yoga ve meditasyon yapın…

İyi bir kolesterol tedavisinde, dengeli beslenmek, yağ oranı az yiyecekler tüketmek, kolesterolü dengede tutacak doğal bitki ve sebzelerden yararlanmanın yanı sıra stresi yok edecek egzersizler de şart. Stres en sağlıklı beslenen kişileri bile kolesterol hastası yapabiliyor.

Kolesterol yüksekliğinin stres ve anksiyeteyle oldukça yakın bir ilişkisi bulunuyor. Bundan dolayı fiziksel egzersizlerin yanında reiki, yoga, meditasyon gibi gevşeme tekniklerinin de uygulanmasında fayda var.

Doğru beslenme önemli
Kolesterol seviyesi biraz yükselmiş kişiler, önce yaşam tarzıyla ve doğal yöntemlerle kolesterolü kontrol altına alabilir. Yüksek kolesterol ciddi damar hastalıklarına, çok düşük kolesterol ise kansere bile yol açabiliyor. Dolayısıyla hiç yağ tüketmemek de yanlış. Bilim adamları kolesterol seviyesinin mutlaka belli bir seviyede tutulması, özellikle de iyi huylu kolesterol olarak bilinen HDL’nin yükseklerde seyretmesini söylüyor. Bu da uzmanların söylediklerine göre, sadece sağlıklı bir yaşam tarzı, doğru beslenme ve egzersizle bile mümkün olabilir.

Keten tohumu
İçerdiği Omega-3 ve B12 sayesinde kolesterolü düşüren keten tohumu, yemeklere salatalara eklenerek tüketilebilir. Günde 2-3 tatlı kaşığı kadar almakta fayda var.

Yulaf ezmesi
Sabah kahvaltılarında müsli tüketmek kolesterol için yararlı. Yulaf ezmesini de her gün bir küçük kahve fincanı almak yeterli olabiliyor.

Greyfurt suyu
Greyfurt suyunu içmek yerine, soyarak yemek daha doğru. Çünkü greyfurtun beyaz posaları ve lifleri çok değerli. Sabahları aç karnına greyfurt suyu tüketmek, bazı kişilerin midesine dokunabilir. Bunun için greyfurt suyunun içine, elma sirkesi ve biraz bal karıştırılabilir.

Doğru beslenme

Yağlar: Günlük yağ ihtiyacı için, yemeklerde ve salatalarda, zeytinyağını eşit oranlarda, mısır özü yağı, soya veya ayçiçeği yağı ile karıştırarak kullanmak yararlı. Kalp sağlığı açısından değerli yağ asitlerine sahip olan, ceviz, fındık ve bademe beslenmenizde yer vermekte fayda var. Günlük bir tatlı kaşığı yağ yerine 6-8 adet fındık veya 2 adet ceviz içi tüketebilirsiniz. Ayrıca 1 tatlı kaşığı yağ tüketmek yerine, 4-5 adet siyah veya yeşil zeytin tercih edilebilir.

Et grubu besinler: Kırmızı eti tamamen kesmek sadece beyaz et yemek düşüncesi yanlıştır. 100 gr orta yağlı bir balık yaklaşık 85 mg, 100 gr derisiz tavuk eti 80 mg, 100 gram dana eti 90 mg kolesterol içeriyor. Bundan dolayı, beyaz etin de ölçülü tüketilmesi gerekiyor. Bu besinlerin farklı yağ asitlerinden yararlanabilmek için yağsız kırmızı eti haftada 1-2 kez olmak üzere yaklaşık 10 gr almak gerekiyor.

Posalı besinler: Bol sebze ve meyve yiyerek, beslenmede posalı besinlerin tüketimini artırmak gerekiyor. Pirinç yerine bulgur pilavını tercih edin. Beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar veya yulaf ekmeğini seçmekte de fayda var.

Kolesterol hastalarına öneriler

– Kolesterol düzeylerinizi kaydetmeyi alışkanlık haline getirin.
– Türkiye’de bilinçsiz ilaç kullanımı yaygın bir sorundur, kolesterol düşürücü ilaçlar Türkiye’de yeni kabul edilebilir, bu nedenle yanlış ilaç kullanımından kaçının.
– Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur gibi sağlık sigorta güvencesi olanlar eğer hastalıklarını belirtir bir heyet raporu alırlarsa, ilaçlarına hiçbir ücret ödemezler. Bu konuda doktorları yardımcı olacaktır.
– Bir seyahate giderken sağlık karnenizi, heyet raporlarınızı, ilaçlarınızı yanınıza almayı unutmayın.
– İlaçlarınızı düzenli kullanın, ilacınızı aksatmayın.
– Doktora giderken şahsınıza ait tüm tıbbi dokümanları (filmler, tahlil sonuçları, hastane dosyası, kullandığınız ilaçların kutusu…) mutlaka yanınıza alın.
– İlaçlarınızın sadece ismine değil dozuna da bakın, öğrenin ve kaydedin.

Kolesterol yükselmesine yol açan hastalıklar

– Kalıtsal yağ metabolizması hastalıkları,
– Hipotiroidi; tiroid bezinin yetersiz çalışması.
– Karaciğer hastalıkları
– Nefrit; böbreğin mikrobik olmayan iltihabi hastalıkları
– Şeker hastalığı
– Şişmanlık
– Bazı ilaçlar
– Diğer hastalıklar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek