Mantarın en büyük nedeni sıcak ve nem

Havuz ve deniz mevsimi, cilt hastalıkları bakımından büyük risk taşıyor… Kolayca ortaya çıkan ve bulaşanların başında, mantar hastalıkları geliyor. Mantarlar, doğada yaygın olarak bulunan mikrop türleridir. Bunlar uygun ortamı bulduğunda insanlarda cilt hastalıklarına neden oluyor ve kolayca bulaşmaları nedeniyle de sık görülüyor. Ancak, hastalık vücutta çok değişik görünümde ortaya çıkabiliyor.

Mantar hastalıkları, vücutta yerleştikleri bölgelere göre belirtiler gösteriyor. Mantar, örneğin çocuklarda, saçlı deride saçların dökülmesi, kepeklenme, kırık veya cerahatli yaralar şeklinde ortaya çıkar. Vücutta da nemli bölgeler mantar hastalığı için uygun ortamlardır. Yerleştikleri bölgelere göre, değişik belirtiler gösterir. Yetişkinlerde ayaklarda ve gövdede mantar hastalıkları görülebilir. Vücuda yerleşen mantar hastalıkları iç içe geçmiş halkalar halinde, kepeklenen ufak su kabarcıkları bulunan kırmızı lekeler şeklinde ortaya çıkar.

Mantarın sık görüldüğü yerler
Vücutta hafif kaşıntılar, mantar hastalığının belirtilerinden biridir. Yine gövdede yerleşen ve halk arasında sam yeli olarak bilinen hastalık da bir mantar hastalığıdır. Ama bu hastalığa yol açan mantar farklıdır. Bunlar gövde, sırt, kollarda kırmızı, kahverengi ya da beyaz lekeler şeklinde görülür.

Mantarlar, bu bölgelerin dışında cinsel organlarda da yerleşebilir. Bu durumda en belirgin yakınma, kaşıntıdır. Uyluğun üst iç kısımlarında keskin kenarlı kırmızı kahverengi, sınırlarında ufak su dolu kabarcıklar bulunan lekeler şeklinde görülür. Genişleme eğilimindedir. Mantar hastalıkları vücutta belli bölgelerde daha çok ortaya çıkıyor. Ayak tabanı, parmak araları ve tırnaklar, mantarların severek yerleştikleri bölgeleri oluşturuyor. Mantar hastalığı olan tırnaklar, kalın, kirli sarı kahverengi bir renkte, kolay kırılabilir bir görünüm alıyor.

Ayağın devamlı kapalı kalması, nemin uzaklaşamaması nedeniyle mantarların ayağa yerleşmesi kolaylaşmakta ve hastalığın görülme sıklığı oldukça artmaktadır. Ayak mantarı öncelikle parmak aralarında hafif kepeklenme, sulanma ve şiddetli kaşıntı şeklinde görülür. Bazen hastalık ayak tabanında başlar, burada da su dolu kabarcıklar, pullanma ve kaşıntı olur. Tedavi edilmediğinde, bütün ayağa çoğu kez iki ayağa da yayılır. Eğer çevrede bulunan diğer mikroplar bu mantar zeminine bulaşacak olursa, lenfanjit (yılancık) veya flebit dediğimiz daha ağır seyreden tablolar meydana gelebilir.

Mantar nasıl bulaşır?
Mantar hastalıklarının en belirgin özelliği kolay bulaşabilir olmalarıdır. Bu da korunmak için dikkatli davranmanın önemini artırıyor. Mantarlar cinslerine göre hayvanlardan, topraktan ve doğrudan doğruya hasta insandan alınabiliyor. Kişiden kişiye bulaşma, ya doğrudan doğruya cilt teması veya aynı eşyanın kullanılmasıyla olur. Özellikle terlik, ayakkabı ve çorap gibi eşyalar, mantar bulaştırma bakımından çok elverişlidir. Hamamlarda, banyolarda, plajlarda, saunalarda, bu yolla hastalık kapılabilir.

Mantarda tanı ve tedavi
Mantar hastalığının tanısının kesinleştirilmesi için dokudan kazıma yoluyla örnek alınıyor. Bu örnek mikroskopta incelenerek mantarın türü tespit ediliyor. Bazı tip mantarların tanısında wood lambası denilen özel bir ışıktan yararlanılıyor. Mantarların tedavisi için önce mantarın yerinin ve tipinin saptanması gerekiyor. Ağızdan alınan haplar ve dışarıdan sürülen kremlerle, bugün için mantarın kesin tedavisi yapılabilmektedir. Ancak, önlem alınmazsa hastalık tekrarlayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek