Meme kanserinin teşhis ve tedavisi

Meme kanseri de diğer kanser türleri gibi hastalık başlangıcında veya ileri safhalara ulaşmadan tespit edilebildiği zaman daha kolay tedavi edilebiliyor. Aksi halde sonuçları, meme kaybına hatta ölüme kadar gidebiliyor.

Meme kanserinin kesin olarak önlenmesini sağlayan bir yöntem henüz tespit edilemedi. Ancak, kanser ve sonuçlarından korunmada erken tanı ve doğru tedavinin çok önemli olduğu her zaman vurgulanıyor.

SSK Okmeydanı Hastanesi’nden Onkololog Dr. Muzaffer Çavuşoğlu, meme kanserinde erken teşhis yöntemlerinin, hastanın taşıdığı risk faktörlerine göre değiştiğini söyledi. Genç yaşlarda da görülmesine rağmen, ilerleyen yaş gruplarında meme kanseri riski artmaktadır.

Hekime görünün

20 yaşın üzerindeki kadınlar her ayın belirli bir döneminde kendi kendilerini muayene etmelidirler. Dikkat edecekleri şeyler meme dokularında farklılık olup olmadığıdır. Eğer bir değişiklik fark ederlerse, kendi kendilerine tanı koymayıp bir hekime başvurmalıdırlar. Kendi kendine muayenenin psikolojik olarak riski vardır. Memede görebilecekleri çok basit değişiklikler veya fibro kistler, kadınlarda meme kanseri olduklarına dair kuşku yaratabilir ve gereksiz yere kaygı duymalarına neden olur. Bir hekime başvurarak bu kaygıdan kurtulmaları gerekir.

Kadınlar arasında 2 meme arasındaki farklılıklar (büyüklük) tek başlarına kanser sebebi değildir. Memede ele gelen bir kitlenin habis olma olasılığı düşüktür. Yine de kararı hekim vermelidir. 30 yaşın üzerinde yılda en az 2 defa bir hekime görünmelidir. (Bilgili bir hekim memede kanser olan veya olmayan kitlelere yüzde 70 ila yüzde 90 oranında sadece muayene ile doğru tanı koyabilir, kesin sonuç yine de biyopsi ile belirlenmelidir.

Yapılacak incelemeler

Genel olarak memede tespit edilen kitlenin kapsamlı olarak incelenmesi gerekmektedir. Bu incelemeler şu şekilde sıralanabilir:
– Klinik muayene,
– Radyolojik inceleme,
– Patolojik inceleme,
– Marker (belirteç).

Meme kanserinde klinik bulgular

Meme kanserlilerin yüzde 70’inde ilk bulgu memede kitledir. Çoğu kitle ağrısızdır, serttir, çevre doku ile beraber hareket eder ve tesadüfen fark edilir. Yüzde 8 ila yüzde 10 oranında kitle ağrılıdır, serttir ve hareketsizdir. Daha önceden bilmemesinde, kanser tespit edilen kişilerin diğer memelerinde de kanser gelişme riski meme kanserine yakalanmamış kişilere oranla daha yüksektir.

Günümüzde meme kanserinin nedeni ve nasıl gelişim göstereceği tam olarak bilinmemektedir. Meme kanseri kompleks bir hastalıktır. Her vaka birbirinden farklıdır.

Meme kanseri sık görülen bir kanser türüdür. Ancak, erken tanı hayat kurtarıcı olmaktadır. Bu nedenle kadınların en az ayda 1 defa kendi kendilerine meme muayenesi yapmaları ve kitle tespit ettiklerinde uzman bir hekime danışmaları gerekebilir.

40 yaşından sonra özellikle 50 yaş sonrası yılda 1 defa mamografi çekilmesi de erken tanı şansını artırmaktadır. Özellikle ailede meme kanseri olan kadınlar, bu kontrolleri mutlaka yaptırmalıdır.

Hekime başvurulması gereken durumlar

1. Memede 2 haftadan uzun süre ele gelen sertlik, kitle veya başka bir madde

2. Meme derisinde kalınlaşma, şişme, renk değişikliği

3. Meme başında kalınlaşma, kızarıklık veya yara

4. Meme veya meme başında içeri doğu çekinti olması

5. Memenin şeklinde değişiklik

6. Meme başlarının pozisyonlarında değişiklik

7. Meme başında ortaya çıkan akıntı.

Meme muayenesinin nasıl yapılacağı hakkında bilgi sahibi olmak için Meme kanseri testi (meme muayenesi) yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek