Menopoz depresyona neden olabilir

Menopoz nedeniyle fiziksel sorunlar yaşayan kadınların büyük bir bölümü bu dönemde depresyona giriyor. Depresyona sürükleyen nedenlerin başında cinsel isteksizlik geliyor.

Son yıllarda gelişmiş ülkelerde menopoz sonrası kadınların oranı tam üç kat artış gösteriyor. Dünya üzerindeki her üç kadından biri, bugün menopoz sorunu ile birlikte yaşıyor. Menopozun bir gelişim dönemi olduğunu, psikiyatrik bir hastalık olmadığını anlatan İstanbul Tıp Fakültesi Liyezon Psikiyatrisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sedat Özkan, “Menopoz dönemindeki psikolojik belirtiler fizyolojik sebepler yanında, bireysel, kültürel, sosyal ve yaşa özgü faktörlerle ilgilidir. Ancak bazı durumlarda menopozun biyolojik etkilerine psikolojik sorunlar da ekleniyor” diyor.

İlaç gerekebilir

Depresyon, duygu oynamaları ve kaygının menopoz dönemlerinde çok sık rastlanılan durumlar olduğunun altını çizen Prof. Dr. Sedat Özkan, “Gece terlemeleri, cinsel işlev bozukluğu, libido azalması, uykusuzluk, baş ağrısı gibi pek çok belirti aslında psikolojik gibi görülse de, hormonal değişiklikten kaynaklanır ve klasik menopoz tedavisi ile düzelir. Ancak bunun yanında ortaya çıkan depresyon, kadınların bu dönemi daha sıkıntılı geçirmesine yol açar ki, bu durumda hormonal tedavinin yanında depresanlara da ihtiyaç oluyor” diyor.

Eşi desteklemeli

Bununla beraber östrojen eksikliğinin ruh hali üzerine direk etkisi bulunduğunu anlatan Jinemed uzman doktorlarından Meriç Karacan, “Bazı kadınların menopoz döneminde depresyona eğilimleri artar. Ancak bu durumu tamamen hormonal değişikliklere bağlamak olası değildir. Bu dönemde yaşlanma ve başka hastalıkların da ortaya çıkması, genel hali olumsuz etkileyen faktörlerdendir. Kadınlar cinsel çekiciliklerinin kalmadığını, kilo aldıklarını düşünebilirler. Özellikle erkek eşine psikolojik olarak destek olamıyorsa, kadında stres artacaktır” diye konuşuyor.

Gebelik riski var

Doğum kontrol haplarının aksine, Hormon Replasman Tedavisi’nin (HRT) gebeliği önleyici bir etkisi bulunmuyor. Dolayısıyla menopoz tedavisi sırasında gebelik riski hâlâ var. HRT sırasında doktorunuz gebeliği önleyici bir yöntem kullanmanızı önerirse, bu hormon içermeyen bir yöntem olmalı.

Menopoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Eroğan Ertüngealp merak edilen soruları yanıtlıyor.

Menopozda cinsel yaşamım etkilenecek mi?

Bu, kişisel farklılık gösteren bir durumdur. Östrojen eksikliği sonucu vajina duvarı incelir, vajinada kuruluk meydana gelir ve cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilir. Bu sebeple, bazı kadınların sekse karşı istekleri azalır. Bununla beraber, bazı kadınlar menopoz sonrasında cinsel yaşamlarında, doğum kontrolü konusunda endişelenmelerine gerek olmadığı için, düzelme olduğunu söylemektedir.

Cinsel istekte meydana gelen azalmalarda ne yapılabilir?

Her türlü ihtiyaç, cinsellik de dahil, kişinin kendini iyi hissetmesine bağlıdır. Sıcak basmaları ve uyku bozuklukları gibi menopozal şikayetler iç huzursuzluğa ve değişken ruh haline yol açabilir. Bu da, bazı şartlar altında cinsel isteğin azalmasına yol açar.

Ağrılı cinsel ilişkinin menopoz dönemi ile ilgisi olabilir mi?

Evet, bu olasıdır. Menopozda östrojen eksikliğine bağlı olarak dış genital organların ve vajinanın nemliliği azalır. Bunun sonucunda cinsel ilişki ağrılı olur. Bu şikayetler Hormon Replasman Tedavisi (HRT) sırasında hızla düzelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek