Miniklerin okul kaygısı ‘güven’le aşılabilir

Ailelerin çocuklarını gönderdikleri okula ve öğretmenlere karşı duydukları güven, çocukların da okulla ilgili kaygılarının azalmasını sağlıyor. Anaokulu eğitimi, çocukların birçok açıdan gelişimlerini destekleyen önemli bir süreç. Bu dönem, çocuk için aynı zamanda güven duyduğu aile ortamından ilk kez dış dünyaya açılmak anlamına da geliyor.

Anaokulu eğitimi ile birlikte çocuklar sosyal sınırları anlamaya ve gözleme dayalı öğrenmeye ilk adımı atıyorlar. Anaokulu süreci aynı zamanda annenin çocukla kurduğu ilişki için bir sınav niteliği de taşıyor. Eğer anne ve çocuk arasındaki ilişki güven ve doyum verici ise okula başlayan çocuk kısa süreli uyum sancıları yaşıyor. Ancak , aşırı koruyucu bir aile ortamında büyüyen bir çocuk için bu süreç daha zor ve uzun olabiliyor.

Çocuk ‘ilk gün stresi’ yaşayabilir
VKV Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü’nden Pedagog Güzide Soyak, anaokuluna başlayan her çocuğun aynı tepkiyi göstermeyebileceğini söylüyor. Bu yaş çocuklarda çoğunlukla ‘zaman ve uzaklık’ kavramı tam oturmadığı için, ilk kaygılar bu yönde gelişiyor. “Evimize ne kadar uzaklıktayım? Annem beni alacak mı? Bu çocukları tanımıyorum. İhtiyaçlarımı kime söyleyeceğim, yardım ederler mi? Ev kuralsız bir yerdi. Her şeyi kuralla yapmak sıkıcı” gibi kaygılar çocuğun ilk okul gününde sorun yaşamasına neden olabiliyor. Çocuğun ilk gün okulda 1-2 saat gibi kısa bir süre geçirmesi ya da annenin onu ne zaman alacağını saat üzerinden göstermesi, kaygıyı azaltmada yardımcı oluyor. İlk birkaç gün annenin çocuğun görebileceği bir yerde durması da rahatlatıcı etki sağlıyor. Ancak, daha önce hiç anaokuluna gitmemiş bir çocuk için 10 günü aşan ve hiç azalmayan uyum sorunları yaşanıyorsa, çoğunlukla bu durum çocuğun okul yaşamına henüz hazır olmadığını gösteriyor.

Ebeveynler nelere dikkat etmeli?
– Annenin çocuğa eşlik etmesinin sürekli olmayacağı net bir şekilde anlatılmalı.
– Ebeveynler, okula ve öğretmenlere olan güvenlerini çocuğa hissettirmeli.
– Evde, okul ile ilgili çok soru sorulmamalı; eğer çocuk anlatmak isterse dikkatlice dinlenmeli.
– Çocuk sıkıntı yaşıyorsa öğlen uykusu veya servis gibi deneyimler sonraki günlere bırakılmalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek