Miyop çocuklar neden daha zeki olur?

Miyop çocuklar neden daha zeki olur?

“Uzağı net olarak görememek” şeklinde tanımlanan miyopi hastalığının doğuştan olabileceği gibi, erişkinlik çağlarında da başlayabileceği belirtiliyor. İşin ilginç yanı, miyop olan çocukların zeka katsayılarının normal çocuklara göre daha yüksek olması…

7-16 yaşları arasında başlayan miyopiye ise “okul miyopisi” adı veriliyor.

Acıbadem Maslak Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Banu Coşar; pek çok bilimsel çalışmada, miyop çocukların zeka katsayılarının (IQ) normal popülasyona göre 7-8 puan daha fazla bulunduğunu, yapılan çalışmalar sonucu ailelerde de benzer sonuçların elde edildiğini ifade ediyor.

Öyle ki miyop kardeşlerin, olmayanlara kıyasla zeka katsayılarının daha yüksek olduğu ortaya konmuş. Ayrıca miyop çocukların okul başarısı da daha yüksek bulunmuş. Bu istatistikler 2 türlü açıklanabilir:

“Ya miyopi ile zeka geni aynı kromozomda birlikte kalıtlanıyor ya da daha zeki olanlar okumayla daha çok zaman harcıyor ve gözde miyopi oluşuyor” diyor.

Teşhis edilmezse göz tembelliğine neden olabilir!

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Banu Coşar, eğer 2 gözde de sorun varsa, çocuğun uzağı net olarak göremediğini kendisi ifade edebildiğini belirterek, “Ebeveynler ve öğretmenler de gerek çocuğun gözünü kısmasından, gerekse tahtayı iyi okuyamamasından veya televizyonu yakından seyretmesinden göz bozukluğunu tahmin edebiliyor.

Ancak sadece tek göz bozuksa, işte bu durum kolayca dikkatten kaçabiliyor ve erken tedavi edilmediği için de göz tembelliğine yol açabiliyor.” uyarısında bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek