Yetişkin hiperaktivitesi boşanma ve kaza nedeni

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite rahatsızlığı erişkinlerde boşanmaları ve trafik kazası yapma olasılığını artırıyor. Dikkat eksikliği, özellikle trafikte çok kalan kişiler için önem verilmesi gereken bir hastalık.

Kanada Toronto Üniversitesi Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Kliniği Direktörü Prof. Dr. Atilla Turgay, bir beyin hastalığı olan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun, büyük oranda kalıtsal olduğunu belirterek, “Anne ya da babadan herhangi birinde hastalık varsa çocukta olma olasılığı 3’te bir. Eğer her ikisinde varsa yüzde 50” dedi.

Çocuklara özgü olduğu düşünülen bu rahatsızlığa, yetişkinlerde de sık rastlanıyor. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, erişkinlerin yüzde 4.4’ünde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu bulunuyor. Prof. Dr. Turgay, “Eğer bir çocukta dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu varsa, erişkin yaşamında da bu rahatsızlığa yakalanma olasılığı epey yüksek. Bu kişilerin yüzde 60’ı erişkinliğinde de bu rahatsızlığı gösteriyor” diyor.

Hastalığın; ‘dikkat eksikliği ön planda olanlar’, ‘hiperaktivite bozukluğu-düşünmeden davranma ön planda olanlar’ ve her ikisinin birlikte görüldüğü ‘birleşik tip ön planda olanlar’ olmak üzere üç tipi bulunuyor. Prof. Dr. Atilla Turgay, çocuklukta hiperaktivitenin ağırlıklı olduğunu, yaş ilerledikçe hiperaktivite ve düşünmeden davranma azalırken, dikkat eksikliğinin aynı kaldığını söylüyor.

Hastalığın erişkinlerde ‘başarısızlık’ olarak kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Turgay, “Bu hastalarda gelir düzeyi, baba ve kardeşlerden daha düşük. Eğitim, yaşıtlarına göre daha düşük. Eşle geçim konusunda da güçlükler yaşanabiliyor” diyor.

Rahatsızlığın belirtileri arasında; bekleyememe, yerli yersiz konuşma, müdahale ve unutkanlığıngörüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Turgay, kişilerin gideceği yeri, randevusunu ve özel günlerini sıklıkla unutabildiğini söylüyor.

Boşanma vakalarının sıklıkla görüldüğü bu hastaların trafik kazası yapma olasılığı da çok yüksek oluyor. Hastaların büyük çoğunluğunda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun ömür boyu sürdüğünü kaydeden Prof. Dr. Atilla Turgay, “Ya büyürken hastalıktan kurtuluyorsunuz ya da yaşam boyu ilaç almanız gerekiyor” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek