Yüksek tansiyon gözlerin düşmanı

Yetişkinlerin yüzde 20’sini etkileyen hipertansiyon hastalığı sadece kalp, beyin, böbrekleri değil gözleri de etkiliyor. Körlüğe neden olan bu etkilerin oluşmaması için erken tanının konulması gerekiyor.

Ölümlere yol açan nedenler arasında hipertansiyon, dördüncü sırada yer alıyor. Yüksek tansiyonun en çok etkilediği organlardan biri de göz. Retinadaki damar tıkanıklığının en önemli nedenleri arasında sayılan hipertansiyon, özellikle tanısında gecikildiği zaman tehlike yaratabiliyor. Tıp dilinde “hipertansif retinopati” olarak adlandırılan bu hastalığın en önemli özelliği, başlangıçta bir şikayete neden olmaması.

Acıbadem Göz Sağlığı Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Durlu’nun verdiği bilgilere göre; hipertansiyon gözde retina damarlarında daralma, kalınlaşma, sertleşme, kanama ve ödem gibi değişikliklere yol açmaktadır.

Göz anjiyosu çekilmeli

Hipertansif retinopati hastalığının erken aşamasındaysa hastanın yıllık periyodik kontrolleri yapılıyor ve kardiyolojik takipler öneriliyor. İleri dönemde retina kanaması, ödem ve damar tıkanıklığı saptanırsa o zaman göz anjiyosu çekilmesinin gerekli oluyor.

Göz anjiyosu, zararsız toksik olmayan ve geçici olarak vücudu sarıya boyayan özel bir floressein ilacının koldaki toplardamardan verilmesiyle yapılır. İlaç verildikten 10-15 saniye sonra, göz arkasındaki ağ tabakadaki damarlar, özel bir dijital kamerayla görüntülenir ve bu bilgiler bilgisayara aktarılır.

Argon lazer tedavisi

Gerekli görülen hastalara argon lazer tedavisi uygulanıyor. Bu tedavide hastalığın durdurulması amaçlanıyor. Argon lazer gereken hastalarda göz, damlayla uyuşturuluyor, hasta uygulama sırasında herhangi bir ağrı sızı duymuyor. Argon lazer tedavisi yapılan hastaların hastanede yatmasına gerek yoktur.

Tedavi, poliklinikte yapılarak hasta evine gönderilir. Eğer gerekirse, tekrar seans lazer uygulamaları yapılır. Argon lazer tedavisinden sonra sarı noktadaki ödem azalmışsa, görme kalitesi iyileşebilir.

Belirtileri neler?

Başlangıçta, retina damarlarında daralma, kalınlaşma ve sertleşme herhangi bir göz şikâyetine yol açmıyor. Ancak retinopatinin ileri dönemlerinde ve özellikle sarı noktada sızıntı, kanama ve görme sinirinde ödem olduğunda; görme kaybı, görme kalitesinde bozulma, gözde uçuşmalar ve siyah noktaların belirmesi, eğri görme, ışık çakması gibi belirtiler meydana geliyor. Bu belirtilerin görülmesi, aynı zamanda hastalığın ilerlediğinin bir göstergesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek